Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
POLITIKA
Nesuđena “Kolindina vlada” : Premijer Vanđelić, Esih ministrica socijalne skrbi…

Nesuđena “Kolindina vlada” :
Premijer Vanđelić, Esih ministrica socijalne skrbi…

Sve do jučer, dok gostujući na N1 televiziji to nije otkrio Boris Jokić, bivši voditelj ERS-a, malo tko je znao da je nakon izbora 2015. , kad nijedna politička opcija nije uspijevala sakupiti dovoljan broj potpisa da bi mogla dobiti mandat za sastav vlade, hrvatska predsjendica Kolinda Grabar Kitarović osnovala svoju fiktivnu privremenu vladu. Jokiću je ponudila mjesto ministra obrazovanja i znanosti, a još je zanimljivije da je u percepciji KGK i čelnica stranke Neovisni za Hrvatsku, ekstremno desna Bruna Esih kotirala kao potencijalna ministrica socijalne skrbi.

Kako je na N1 kazao Jokić, iako je prihvatio ponudu predsjednice, ta vlada nikad nije zaživjela, ali je njezin sastav danas povod za brojne komentare, analize i kritike posve neartikulirane i konfuzne “politike” šefice države.
Trebala je to biti nestranačka vlada koja bi upravljala zemljom do izbora, ali tu priliku ipak nije dobila ni za trenutak.
Premijer Kolindine nesuđene privremene vlade trebao je biti, kako donosi Jutarnji list, Damir Vanđelić, aktualni predsjednik uprave Croatia osiguranja, bivši zaposlenik Adrisa. Ministarstvo obrane vodio bi Nikola Brzica, savjetnik uprave u bivšoj Krstičevićevoj ( aktualnog ministra obrane) tvrtki M-SAN, ministar vanjskih poslova bi bio vječiti Mate Granić, trenutni savjetnik predsjednice, ministrica pravosuđa Ljiljana Levatić- Uskoković, odvjetnica iz Varaždina, ministrica kulture Milana Vuković Runjić, književnica i štovateljica lika i djela Milana Bandića, resor zdravstva trebao je voditi Mario Zovak, predstojnik klinike KBC-a Sestara milosrdnica, mjesto ministra uprave bilo je rezervirano za Matu Radeljića, savjetnika predsjednice za unutarnju politiku, ministarstvo rada trebao je voditi SDP-ov Davorko Vidović, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova vodila bi trenutnma državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman, a resor unutarnjih polova Anamarija Kirinić, aktualna predstojnica Ureda predsjednice, dok bi nezamjenjivi Zdravko Marić i u Kolindinoj vladi držao resor državnih financija.
Ministrica turizma imala je biti Danijela Mihalić Gračan, profesorica na Fakultetu za menadžment u turizmu, u Opatiji, ministar poljoprivrede bi bio Miroslav Božić, bivši tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, a ministrica prometa Jadranka Juriša, direktorica udruženja Hrvatski cestar.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI