Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
Sport
Na 1. Krka polumaratonu 750 trkača iz trinaest zemalja

Na 1. Krka polumaratonu 750 trkača iz trinaest zemalja

Sedamsto pedeset trkača iz trinaest zemalja sudjelovat će u prvoj međunarodnoj atletskoj utrci kroz Nacionalni park “Krka” – prvom Krka polumaratonu i Fun Run utrci za građane koja će se održati u subotu, 14. travnja.

Trkači 1.Krka polumaratona startaju, u subotu u 10 sati, u sjevernom dijelu Nacionalnog parka “Krka”, u Eko kampusu Puljane, zatim trče u smjeru Oklaja, potom se spuštaju do same rijeke, uz Brljansko jezero, nakon čega slijedi jedini uspon u smjeru amfiteatra Burnum, gdje je i cilj. Staza polumaratona duga je 21,098 km, a za one  kojima je to prevelik izazov na programu je i kraća utrka na 5,5 km.
Zbog posebnog ugođaja trčanja u jednom od najljepših dijelova Hrvatske, u okruženju zaštićene prirode i jedinstvene kulturnopovijesne baštine, utrku od početka prati veliki interes pa su tako, i nakon povećanja broja mjesta za sudjelovanje, sva mjesta popunjena. Trkači će svoje startne brojeve i startne pakete moći preuzeti u petak, 13. travnja u Skradinu, u ispostavi Parka od 10 do 20 sati, ili na sam dan utrke, u subotu, 14. travnja, na startu u Eko kampusu Puljane od 7:30. Svaki sudionik dobit će, kao dio startnog paketa, jednodnevnu ulaznicu za posjet Nacionalnom parku “Krka” u vikendu u kojem se utrka održava pa će imati priliku upoznati i druge dijelove Parka, odmoriti se od trčanja šetnjom nekom od poučno-pješačkih staza i uživati u probuđenoj prirodi i proljetnoj Krki, bogatoj vodom.
Sama staza 1.Krka polumaratona ima službeni međunarodni certifikat AIMS, što znači da je rezultat ostvaren na Krki vjerodostojan i važeći svugdje u svijetu. Neslužbeni rezultati bit će objavljeni odmah nakon završetka utrke, kada će biti dodijeljene medalje, pehari i novčane nagrade (iz fonda od osamnaest tisuća kuna) u slavljeničkom ambijentu rimskog vojnog amfiteatra Burnum. Mjerenje vremena je elektroničko, uz korištenje čipova, pa će čim utrka završi rezultati biti objavljeni na službenoj stranici organizatora (www.krka.run). Za utrku vrijede pravila Hrvatskog atletskog saveza usklađena s pravilima Međunarodne asocijacije atletskih federacija (IAAF – International Association of Athletics Federations).
Osim trkača, u okruženju gornjeg toka rijeke Krke moći će uživati i brojni navijači, koji će, osim što će bodriti natjecatelje, svojim dolaskom podržati aktivni način života i boravak u prirodi, što i sama utrka promovira. Nakon starta u Eko kampusu Puljane, budućem interpretacijsko-edukacijskom i volonterskom centru, staza utrke prolazi pokraj srednjovjekovne utvrde Nečven, ostavštine slavnih knezova Šubića, prelazi rijeku Krku kod jezera Brljan i penje se do amfiteatra Burnum, bisera antičke povijesti. Organizator je za trkače iz Skradina, Šibenika i Drniša osigurao prijevoz do starta utrke i povratak nakon završetka programa. Detaljne upute za trkače i informacije o regulaciji prometa za vrijeme utrke bit će objavljene tijekom ovog, trkačkog, tjedna.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI