Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
POLITIKA
Martina Dalić novi guverner HNB-a ?

Martina Dalić novi guverner HNB-a ?

Božo Prka ili Martina Dalić? Tko će na čelo Hrvatske narodne banke, nakon isteka mandata aktualnog guvernera HNB-a Borisa Vujčića? Možda ponovo Vujčić? Ili se Andrej Plenković zbrinjavanjem Martine Dalić na dostojnu poziciju odlučio ipak riješiti svoje prve suradnice u Vladi?

Kako piše Večernji list, Sabor u srpnju mora izabrati novo vodstvo HNB-a. Navodno su uz Vujčića za tu prestižnu funkciju zainteresirani i kontroverzna potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ali i bivši čelnik Privredne banke Zagreb Božo Prka.
Prku, spekulira se, podupire desnije, ali i tehnomenadžersko krilo HDZ-a, a Dalić bi to trebao biti Plenkovićev “pojas za spašavanje”, unatoč tome što će gotovo sigurno preživjeti glasanje o opozivu u Saboru. No, postala je ozbiljan teret ovoj vladi, i bilo bi produktivnije “riješiti” je se, negoli nastaviti s njom dalje.
Pitanje je, međutim, hoće li premijer dobiti potporu unutar stranke za instaliranje Martine Dalić u guvernerski stolac, ili će Plenkovićevi oponenti u HDZ-u inzistirati ne svome kandidatu. A taj bi mogao biti i Prka, s obzirom na njegov stranački i politički background ( bivši ministar financija iz Tuđmanovog doba) i činjenicu da je u bankarskom svijetu prisutan 30 godina. To ga, besumnje, kvalificira za guvernersku poziciju, ali, kako navodi VL, i dovodi u možebitni sukob interesa s obzirom da dolazi s vodećeg mjesta strane privatne banke.
Nemogućnost unutarstranačkog konsenzusa oko najpodobnijeg kandidata za guvernera, naročito nakon prijepora i lomova zbog Istanbulske konvencije, mogla bi ići na ruku aktualnom guverneru, Borisu Vujčiću, koji, tvrdi se, itekako računa na novi mandat.
Dogodi li se da na prvu poziciju u HNB-u zasjedne Martina Dalić, a njezino mjesto u Vladi ne bude supstituirano odgovarajućom “zamjenom” po volji Plenkovićeve unutarstranačke opozicije, HDZ će se naći pred novim turbulencijama…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI