Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
ZASEBNA SAMOSTALNA INTERVENTNA RUBRIKA ZA VOJNE VIJESTI
Pilot i avion u garaži (foto MORH/Tomislav Brandt)

Leteći cirkus RH:
Hrvatski pilot bio suvozač u izraelskom polovnom avionu

Pilot i avion u garaži (foto MORH/Tomislav Brandt)

‘Prodajem avion F-16. Prvi vlasnik. Avion je garažiran. Proizvodnja 1988. Papiri uredni. Prešao 8,5 milijuna km. Kao nov. Pali vozi. Registracija istekla. Nikad udaren. Lim u dobrom stanju. Novo kvačilo. Nove ljetnje gume. Servisna knjižica. Oprema: katapult, servo. Hitno prodajem zbog zatvaranja Tehničkog muzeja u Jeruzalemu. Samo ozbiljne ponude pod broj 4915402.’

Tako bi mogao izgledati oglas za prodaju izraelskih zrakoplova. No kupnja preko oglasa nije nikad sigurna, pa je naše Ministarstvo obrane u Izrael poslalo jednog pilota, kako su se danas pohvalili. On je tamo letio avionom u avionu dvosjedu, vele. Naš zemljak je sjedio u stražnjoj kabini.

Uz fotografije nekog zrakoplova i izjave ushićenog zrakoplovca, javnosti su na ogled dali i jedan video, a u kojem se vidi kako se u nekom hangaru neki pilot penje u neki avion, te pozdravlja palcem gore. U nastavku video uratka se vidi neki avion kako polijeće u poluoblačno nebo, pa potom slijeće.

Nahvalio avion do neba

– Zapovjednik 91. zrakoplovne baze, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pukovnik Željko Ninić u ponedjeljak, 9. travnja 2018. godine ostvario je prvi let u dvosjedu izraelskog višenamjenskog borbenog aviona F-16 Barak u izraelskoj zračnoj bazi “Ramat David”. Tim je letom pukovnik Ninić postao prvi hrvatski pilot u povijesti koji je letio izraelskim F-16 avionom tipa Barak – javljaju povijesno značajnu vijest iz MORH-a.

Dva pilota i avion na pisti (foto MORH/Tomislav Brandt)

Pukovnik Ninić je, možda inspiriran Armstrongovom rečenicom prilikom stupanja na Mjesec, ushićeno izjavio kako je to veliki dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

– Ovo je san svakog pilota i veliki dan za mene i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Ponosan sam što sam prvi imao priliku letjeti na ovom vrhunskom avionu kojim će biti opremljeno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i veseli me što će moji kolege svoj posao uskoro raditi upravo ovim avionima – rekao je pukovnik Ninić nakon što je avion s njime i izraelskim pilotom sletio.

Leteći pukovnik nije krio svoje oduševljenje.

– Kad bih mogao poželjeti bolje dobro jutro nego danas, teško bih ga poželio. Imati priliku kao pilot probati drugi tip aviona osim onog na kojem letite uvijek je izazov, a u ovoj situaciji probati avion koji je na korak do dolaska u Hrvatsku bila je prilika koja se vjerujem pruža jednom u životu – reče Ninić.

U nastavku je nahvalio letjelicu do neba pa će se ministar Krstičević vjerojatno rastopiti od miline i dragosti, a možda se dogodi i kakav uzlet u karijeri, odnosno promaknuće.

Ciljnik spregnut s glavom

-Barak je čudo od aviona. Barak je toliko pun snage. Oprema unutra je tako dobro složena. Imao sam priliku koristiti kacigu DASH (Display and Sight Helmet). To je kaciga koja ima spregnut ciljnik s glavom pilota i ključne informacije upravljanja avionom prenosi na kacigu. Stoga moj let iz stražnje kabine nije bio klasičan let iz takve kabine gdje u pravilu ne vidite ništa, nego, obzirom na kompleksnost opreme i integraciju svega toga, let je bio pravi užitak – ustvrdio je.

Letjeli su iznad Mrtvog mora.

– Imali smo priliku letjeti iznad Države Izraela na visinama od minus nekoliko desetaka metara iznad Mrtvog mora do 25 000 stopa uzduž obale od sjevera prema jugu do pojasa Gaze tako da je to bilo prekrasno iskustvo. Isprobali smo i određene manevre s avionom koji nam je bio u pratnji. Isprobali smo razdvajanje i presretanje jedan na jedan i temeljni manevar zračne borbe jedan na jedan, manevar napada na zemlju s tipičnim iskakanjem u sastavu para, formiranje napada za odbacivanje bombi te nakon toga kontrolu učinjenoga i povratak na aerodrom s razlazom i slijetanjem. Let je trajao 44 minute – opisao je let hrvatski letač.

Nije mu to prvi put: već je tri puta letio u avionu F16, kažu u MORH-u.

Leteći cirkus RH se nastavlja.

Pilot i avion u garaži (foto MORH/Tomislav Brandt)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI