Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
GRAĐANI
Lampionima protiv mraka i nasilja: Večeras u 19 sati na splitskoj Matejušci

Lampionima protiv mraka i nasilja:
Večeras u 19 sati na splitskoj Matejušci

Udruga Domine: Dok nasilje ne prestane! Pozivamo na akciju „100 lampiona za sto ubijenih žena“ 

U simboličnoj i konkretnoj borbi protiv mraka, a radi sprječavanja nasilja, na splitskoj Matejušci će se večeras od 19 do 20 sati puštati lampioni.

– Simbolično ćemo u more pustiti 100 lampiona s porukama protiv nasilja i s imenima ubijenih žena kako bismo još jednom upozorile da je smisao Istanbulske konvencije sprječavanje i borba protiv nasilja. Dok nasilje ne prestane! Pozivamo na akciju „100 lampiona za sto ubijenih žena“  u Splitu na Matejuški, 12.travnja, od 19 do 20 sati – pozivaju iz splitske Udruge Domine. 

Udruga Domine i brojne splitske aktivistice i aktivisti pozdravljaju konačno stavljanje teme ratifikacije Istanbulske konvencije o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji Vijeća Europe na raspravu i usvajanje u Hrvatskom saboru, poručuju.

– Pozdravljamo i političko jedinstvo i prepoznavanje problema nasilja nad ženama kod većine saborskih zastupnika i zastupnica. Naglašavamo da je Konvenciju potrebno ratificirati bez ikakvih rezervi, što smo više puta isticale u dugogodišnjoj kampanji za njezinu ratifikaciju a sve u cilju stvaranja pretpostavki za bolji sustav sprječavanja i zaštite žena i žrtava nasilja u obitelji od raznih oblika nasilja. Također pozdravljamo pravo svih građanki i građana na slobodno okupljanje i izražavanje stavova na demokratski način, pa tako i  na splitskoj rivi. Ipak, kao aktivistkinje i aktivisti koji dugi niz godina zagovaraju prava žena i ravnopravnost spolova i direktno rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja osuđujemo zloupotrebu žrtve nasilja u dnevno-političke svrhe – ističu iz Udruge Domine. 

Nasilje nad ženama je posljedica neravnopravnih odnosa žena i muškaraca, koji su društveno određeni i uvjetovani, a žene su svakodnevno suočene s raznim oblicima nasilja i mnoge od njih stradavaju kao žrtve brutalnih ubojstava od strane bivših ili sadašnjih partnera ili supružnika ili drugih bliskih osoba.

– Smatramo današnji skup (prosvjed protivnika Istanbulske konvencije op.a.) dodatnim nasiljem nad ženama i drugim žrtvama nasilja u obitelji. Zato ćemo se danas, 12.4. od 19,00 do 20,00 sati na Matejušci okupiti i odati počast svim ženama koje su u Hrvatskoj brutalno ubijene od strane partnera, mladića, muževa, drugih članova obitelji u posljednjih 7 godina, odnosno od potpisivanja do ratifikacije Konvencije – upozoravaju Domine. 

Ilustracija: Lampioni na mračnom obzoru

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI