Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
POLITIKA
Jasenovac, komemoracija druga: Pupovčevo vrijeme (ne)slobode…

Jasenovac, komemoracija druga:
Pupovčevo vrijeme (ne)slobode…

Tri godine i tri odvojene komemoracije u Jasenovcu. Ne računamo li samostalan odlazak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović pred jasenovački kameni cvijet. Njoj nijedno “društvo”, koje pohodi ovo stratište, ne odgovara. Ni koordinacija židovskih općina, koja je u Jasenovcu bila prije tjedan dana, ni antifašisti “pojačani” SNV-om Milorada Pupovca i izaslanstvom SDP-a koji su se tisućama ubijenih Židova, Srba, Roma i nepoćudnih Hrvata, danas poklonili, a bogme ni Plenković i suradnici koji će, u ime “službene Hrvatske”, počast žrtvama zločinačke NDH odati sutra. Jasenovac je dokaz nezrelosti i neiskrenosti hrvatske države koja žrtve priznaje, ali još uvijek ne poštuje…

SABA ( Savez antifašističkih boraca i antifašista) i Srpsko narodno vijeće danas su u Jasenovcu bili zajedno. Pridružilo im se i izaslanstvo SDP-a. Dan uoči službenog komemoriranja žrtava jasenovačkog logora smrti. Sutra će Andrej Plenković sa svojim ministrima i stranačkim prijateljima, trećom komemoracijom staviti točku na ovogodišnju sramotu oko povijesnih prijepora o Jasenovcu koji se perpetuiraju već treće desetljeće. Bilo zbog relativiziranja zločina ustaškog režima i pokušaja njegove rehabilitacije ili zbog pukog oportunizma. Ni Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, kojemu je prije godinu dana pribjegao šef HDZ-a i Vlade, Andrej Plenković, nije nimalo pomoglo. Valjda je po tom ključu i birano.

Za dom spremni, ustaški pozdrav koji je svojedobno bez imalo poštovanja i pijeteta prema žrtvama kvislinške NDH besramno dobio “pravo građanstva” i u samom Jasenovcu, na spomen ploči palim bojovnicima HOS-a ( izmještenoj nedaleko od logora ) ostaje kost u grlu pristojne Hrvatske i mač u ruci netolerantne, revizionističke i neoustaške desne nomenklature kojoj se premijer, zasad, ne umije ili ne usudi suprotstaviti. A ipak, i dalje može računati na potporu Srba u Vladi, ma koliko je njihov eksponent, Milorad Pupovac, i danas izrijekom u Jasenovcu kazao:

-Žao mi je što nismo ovdje s predstavnicima državnog vrha, ali nismo uspjeli naći načina kako da maknemo ploču s natpisom “Za dom spremni!” koja je samo 15 kilometara od Jasenovca. Nikakvo opravdanje i iznimka za taj pozdrav ne bi trebalo važiti.
A ipak važi. Ekskluzivno za HOS. Na čijem grbu ZDS ostaje i koristi se u različitim prigodama.  U prigodama proslava i komemoracija. Dakle, kad hoće i gdje hoće…

-Nikakva moguća iznimka- veli Pupovac – ne bi trebala važiti ni za one koji ga možda iz neznanja uzvikuju na stadionima i za one koji to rade namjerno želeći ga obnoviti. Nigdje ga ne bi trebalo biti, a još manje porušenih spomenika oslobodilačkim borcima koji su se borili protiv ustaškog režima. Za njih mjesta nema i njih se ne spominje, za razliku od onih koji su slobodu našli na nekom drugom mjestu, njih se spominje. U takvom vremenu slobode živimo, ali proći će svako vrijeme neslobode i doći će vrijeme slobode- patetično je poručio iz Jasenovca šef SNV-a .

I nakon ovog njegova suočenja s istinom, sutra će, bez krzmanja i etičkih dvojbi, u parlamentu, zajedno s ostalim srpskim zastupnicima, podupirati one koji su odgovorni za ovo “vrijeme neslobode”…
Ma koliko oni koji bi trebali šutjeti, ne samo da ne šute, nego čak i prijete svima koji drugačije misle, kako je to rekao i sam Pupovac. I krenuo dalje, baš kao da nije ni bio u JASENOVCU kojeg državni vrh već tri godine posjećuje odvojeno od svih koji se njegovim žrtvama klanjaju i koji ih poštuju. No, koliko iskreno i beskompromisno?

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI