Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
POLITIKA / PRAVDOSUĐE
Dražen Slavica ponovo (nepravomoćno) oslobođen odgovornosti za kornatsku tragediju

Dražen Slavica ponovo (nepravomoćno) oslobođen odgovornosti za kornatsku tragediju

Dražen Slavica, bivši glavni šibenski vatrogasni zapovjednik nepravomoćno je oslobođen optužbi za kornatsku tragediju u kojoj je smrtno stradalo 12 vatrogasaca iz Tisna, Vodica i Šibenika, a jedan je, s teškim povredama koje je zadobio, nesreću jedva preživio. Slavica je tako po drugi put oslobođen. Doduše, još uvijek nepravomoćno.

Sudac Županijskog suda u Zadru, Boris Radman, tijekom izricanja presude, kakao javlja Zadarski.hr., ustvrdio je da ničim nije dokazano da je Slavica počinio kazneno djelo koje mu je optužba stavljala na teret. I u prvostupanjskom postupku Slavica je također oslobođen optužni, ali je zbog “tehničke” greške, zbog činjenice da je u sudskom vijeću bilo troje umjesto pet članova, Vrhovni sud presudu poništio. Postupak je ponovljen na Županijskom sudu gdje je trajao godinu i pol dana, i završio s istim epilogom. Dražen Slavica time je ponovo dobio satisfakciju, a roditelji stradalih vatrogasaca još jednom su suočeni s razočarenjem.

Prošlo je 11 godina od početka suđenja a niti se otkrila istina o najvećoj hrvatskoj vatrogasnoj tragediji, a niti je itko za nju proglašen odgovornim. Doduše, predsjednik Sudskog vijeća na ŽS u Zadru, Boris Radman, napomenuo je u obrazloženju presude kako su moguće nove kaznene prijave prema odgovornim osobama…Smatra da je neosnovano na Slavicu prebačena sva odgovornost vrha vatrogasnog sustava i DVD-ova.

-Ovo je za mene treća oslobađajuća presuda, a ja već 11 godina stojim na mjestu s mojim poginulim kolegama s Kornata, a proglašen sam državnim neprijateljem broj 1. Teško mi je- rekao je u emotivnom obraćanju javnosti Slavica- to su bili moji prijatelji, kumovi, poznanici. Istraga je od samog početka išla samo u smjeru proglašenja mene kao jedinog krivca.
Bivši šibenski vatrogasni zapovjednik i dalje je u vatrogastvu, a kako je rekao , redoviti liječnički pregledi na koje odlazi pokazuju da je, unatoč svemu što je proživio, dobrog zdravlja.

U razgovoru za RTL televiziju Slavica je , pozivajući se na presudu, ocijenio kako vatrogasni sustav vapi za promjenama, “kako nam se više nikad ne bi ponovila ovakva tragedija”. Uvjeren je da ništa nije mogao napraviti drugačije od onoga kako je postupio jer bi bilo protivno zakonu, a i sud je to utvrdio presudom. A jesu li ti zakoni dobri ili nisu, o tom po tom- kazao je.
Slavica je jedini optužen za tragediju na Kornatu 30.kolovoza 2007. u kojoj je preživio samo Frane Lučić, tišnjanski vatrogasac koji je u požaru zadobio teške povrede.

Spomen park 12 križeva u suhozidu je sagrađen po projektu arhitekta Nikole Bašića (Foto: H. Pavić)


VEZANE VIJESTI