Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
MORE
Divljaštvo tzv. nautičara: U marini izronili 73 komada Konzumovih shopping kolica! (FOTO)

Divljaštvo tzv. nautičara:
U marini izronili 73 komada Konzumovih shopping kolica! (FOTO)

Naše lijepo plavo Jadransko more je odnedavno siromašnije za 73 komada Konzumovih shopping kolica. Ronioci dubrovačkog ronilačkog kluba Abyss su zajedno s gostima iz drugih klubova u akciji čišćenja podmorja u marini Komolac izvadili stravičan broj kolica iz obližnjeg trgovačkog centra, te integralni metalni kontejner za smeće zapremnine 1100 litara, kao i nekoliko zahrđalih trokolica. Divljaci među tzv. nautičarima, odnosno obijesne posade čarter plovila u more su, nakon nabavke potrebnih namirnica i pića prije ‘đite’, posuđena kolica s pontona i riva gurnuli – u more.

– ABYSS Dubrovnik centar za ronjenje i sportove na vodi, Sunsail i ACI marina Komolac i ove godine obilježili su Dan planeta zemlja ekološkom akcijom čišćenja podmorja. Rezultati akcije vidljivi su na slikama , a izdvajamo 73 kom. kolica iz obližnjeg Konzuma, kontejner za smeće od 1100 l te dvije trokolice. U akciji su uz ABYSS-ove zaposlenike, prijatelje i goste iz Nizozemske i Švedske sudjelovali ronioci iz Hrvatske i BIH članovi klubova:  REK Hvidra Split, RK Crveno jezero Imotski, ŠREK Vidra Ljubuški, SEUH Mostar, RK Leut Mostar, RK Explorer Sarajevo i ERK Malo more Komarna – vele iz Abyssa u svojoj objavi na Facebooku. 

Ovaj primjer pokazuje razmjere goleme štete koju Hrvatskoj i njezinom moru donosi neobuzdana i nekontrolirana ekspanzija opjevanog nautičkog turizma. Osim što često od njega najviše zarađuju vlasnici brodova iz nekih drugih država, naše more se zagađuje otpadnim vodama i smećem s nebrojenih brodova, a neobuzdani nautičari se prema moru odnose kao prema kanti odnosno odlagalištu smeća.

Eh, možda od ovog slučaja bude neke koristi za opljačkani i razvaljeni Agrokor. Možda se štogod zaradi od prodaje restauriranih Konzumovih kolica, a tzv. izvanredni povjerenik i njegovi savjetnici namaknu sredstva za oporavak bivšeg poduzeća odbjeglog Todorića.

Šalu ostavimo po strani. Možda bi ovaj nakaradni primjer odvratnog odnosa prema moru trebao potaknuti ministarstva da poduzmu određene mjere.

Primjerice, novčanu kaznu od 5000 eura, izgon i privremenu zabranu ulaska u Hrvatsku za svaku inozemnu (i domaću) budalu koja parkira shopping kolica na morsko dno ili drukčije zagadi naše more, šume, vode i planine.

Pogledjte galeriju slika Abyssa smeća nakon akcije čišćenja, a koja govori više od više tisuća riječi.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI