Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
POLITIKA
CRO Demoskop za ožujak : HDZ pada, Plenković glavni negativac, Vlada ocijenjena slabom dvojkom

CRO Demoskop za ožujak :
HDZ pada, Plenković glavni negativac, Vlada ocijenjena slabom dvojkom

Prema najnovijem CRO Demoskopu, redovitom istraživanju agencije Promocija plus, provedenom od 3. do 6. travnja, na uzroku od 1300 anketiranih, HDZ-u pada podrška, ali je i dalje prva stranka u Hrvatskoj po političkim preferencijama ispitanika. Da su izbori održani početkom travnja HDZ bi bio relativni pobjednik s 26,8 posto podrške, što je preko 2 posto manje negoli je imao mjesec dana prije, i najniža potpora HDZ-u od zadnjih parlamentarnih izbora. Istanbulska konvencija, zagađenje vode u Slavonskom Brodu, preskupi polovni avioni i “afera Agrokor” uzeli su svoj danak.

Druga stranka po podršci građana je SDP sa 21,1 posto, što je neznatni porast u odnosu na ožujak ( 20,8 posto), ali i sve manje zaostajanje za HDZ-om ( ispod 6 posto). Treću poziciju i dalje drži Živi zid za kojeg se opredjeljuje 11,2 posto ispitanika, a Most je četvrti s 8,1 posto, ili 1 posto više nego prošlog mjeseca.
Ispod izbornog praga su redom Neovisni za Hrvatsku, Esih-Hasanbegovićeva stranka za koju se odlučuje 2,4 posto ispitanika, zatim HSS s 2,1 posto, pa BM 365 s 2 posto, HNS 1,9 posto, Pametno s 1,6 posto, koliko uživa i IDS, dok HSU dobiva 1,5, Glas 1,2, a HSP AS 1,1 posto. Nekadašnja moćna stranka hrvatskih liberala, HSLS, danas ne prelazi 0,4 posto!

Kad je o koalicijama riječ, ona desna, HDZ-HNS, ima potporu od 24,6 posto, a ona, tzv. lijeva, SDP-HSS-HSU ovog trenutka je izbor za 21,6 posto građana. Nasuprot njima Živi zid bi samostalno osvojio 12,4 posto, a Most 7,8 posto podrške. Izborni prag bi prešle i moguće koalicije Neovisni za Hrvatsku- HSP AS- HKS za koje glasa 6,1 posto, te Amsterdamska koalicija sa 6 posto.

Nitko od hrvatskih političara nije se izborio za vrh ljestvice popularnosti, pa je drži žilavi “nitko” za kojeg se opredijelilo 19 posto građana, a iza njega je predsjednica Kolinda Grabar Kitrarović sa 16,5 potpore. Treći je premijer Andrej Plenković s 11 posto, a slijede Ivan Pernar sa 6,2 posto te Ivan Vilibor Sinčić s 5,8 posto preferencijskih glasova.
U top-desetku najpozitivnijih ušli su i Božo Petrov ( 5 posto), Anka Mrak Taritaš ( 4,1 posto), Tonino Picula ( 3,8 posto), Davor Bernardić ( 3,5 posto) i njegov bivši šef Zoran Milanović ( 1,6 posto).

Listu top-deset najnegativnijih drži Plenković s 24,4 posto, a čak 13,7 posto ispitanika odlučilo se za sve političare kao “negativce”. Davor Bernardić je treći s 9,4 posto, a četvrti je Milorad Pupovac koji je izbor za 9,3 posto anketiranih. Zanimljivo je da Martinu Dalić svega 5,9 posto ispitanika smatra najnegativnijom političarkom. U krug negativaca ušli su i Zlatko Hasanbegović ( 4,6 posto), Gordan Jandroković ( 3,8 posto), Kolinda Grabar Kitarović ( 2,9 posto), Milan Kujundžić ( 1,6 posto) i Zoran Milanović ( 1,4 posto).

Čak 72,2 posto ispitanika smatra da Hrvatska ide u krivom smjeru, a dobrim ga drži svega 15,2 posto građana. Vladina politika ima potporu od 30,7 posto, a 55,4 posto ispitanika je ne podupire, dok je prosječna ocjena rada Plenkovićevog tima tek 2,15. Za razliku od Vlade, Predsjednica je ocijenjena s čvrstom trojkom ( 3,04 ), a Hrvatski sabor s ocjenom koja nije ni puna dvojka ( 1,92 ).

Top tema prošlog mjeseca je za 32,5 posto ispitanika bila Istanbulska konvencija i njezine reperkusije na odnose unutar HDZ-a i odnose s Crkvom, a za 17,9 posto ispitanika je najvažniji događaj mjeseca bilo onečišćenje pitke vode u Slavonskom Brodu. Vladini avioni su s 12,8 posto zauzeli treće mjesto, a slučaj Agrokor, s izborom od 6,8 posto, tek četvrto.

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI