Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
književno
Mnoštvo na predstavljanju knjige  (foto TRIS/G. Šimac)

‘Cijeli Knin’ na promociji knjige Ivice Šimića:
2025 godina grada Knina

Mnoštvo na predstavljanju knjige (foto TRIS/G. Šimac)

“2025 godina grada Knina”, knjiga autora Ivice Šimića, u izdanju Narodne knjižnice Knin, predstavljena je sinoć u punoj dvorani Studentskog doma Fra Luje Maruna u Kninu.

– Uistinu nisam očekivao da će na predstavljanje knjige doći ovoliko ljudi… Hvala Vam svima što ste došli… – zahvalio se autor Ivica Šimić, inače dugogodišnji novinar, aktivist, glazbenik, knjižničar… a sada i autor raskošne i vrijedne knjige o gradu Kninu.

Doista, uobičajena rečenica iz novinarskih izvještaja ‘tražila se stolica više’ je u slučaju sinoćnjeg događaja bila posve točna. Ipak, uskoro više nije bilo stolica više, pa je dobar dio publike prezentaciju knjige na 418 stranica, ilustrirane s 620 fotografija pratio s nogu. Tolika gužva na promociji knjige u Hrvatskoj baš i nije česta pojava, pa čak ni onda kad se knjige dijele besplatno.

Knjiga i autor (foto TRIS/G. Šimac)

Nakon riječi zahvale predstavnika kninske vlasti, o djelu je govorio autor, koji je na njemu marljivo, predano i studiozno radio godinama. Kazao je kako mu je novinarsko iskustvo pomoglo prilikom pisanja, a iskustvo rada u knjižnici u ‘slaganju’ obimne građe do koje je dolazio prilikom prikupljanja podataka o Kninu u posljednjih 2025 godina.

Inače, u knjizi su u devet poglavlja akumulirana znanja povjesničara, znanstvenika, putopisaca i kroničara koji su se bavili Kninom i okolnim krajem, ali i sjećanja ljudi na ovaj grad.

Nazivi poglavlja su 1. Povijest; 2. Kronika grada: crtice iz života; 3. Antropologija i etnologija; 4. Mitovi i legende; 5. Prirodne ljepote; 6. Kulturno povijesne znamenitosti; 7. Poznati Kninjani; 8. Geografske osobine i 9. Album starih slika.

U pisanju knjige korišteno je 150 različitih pisanih izvora, a o Kninu u ovoj knjizi govore i stare fotografije za koje je zaslužan kninski foto-kroničar Goran Zelić, koji ih je godinama predano i strpljivo prikupljao i spašavao od prašine i zaborava.

Nekoliko riječi (foto TRIS/G. Šimac)

Novovjeke fotgrafije izradili su pak Aleksandar Gospić, Damir Mijakovac i Mićo Samardžija, koji je i grafički urednik knjige.

Riječ je o kapitalnom djelu o Kninu, rečeno je, a predstavio ga je i dr.sc.Marko Sinobad, jedan od stručnih recenzenata. Nakon toga su ulomke iz knjige čitale glumica Đana Kuzmanić i radijska voditeljica Barbara Alilović, dok su na platnu bile projicirane arhivske fotografije Knina otprije stotinjak godina.

– Vidiš ti to… Knin je bio življi onda nego sada – čudio se jedan mlađi posjetitelj, gledajući fotografije karnevala, koncerata, glazbara i događaja iz davnog života grada, te slušajući izvješća o nekoć održanim simfonijskim koncertima, kazališnim i filmskim predstavama itd.

No gužva na promociji Šimićeve knjige je to demantirala, jer se pokazalo kako Knin može živnuti i mimo 5. kolovoza, kako je Kninjanima itekako stalo do svojega grada, te kako su željni kulturnih zbivanja.

Tako je, na neki način, knjiga o kninskoj povijesti ujedno postala i putokaz i zamašnjak za bolju kninsku budućnost.

-Bravo Ivice! Svaka čast Ivice! Čestitam ti od srca Ivice! – čestitalo se Ivici Šimiću još dugo nakon završetka promocije.

Ivica Šimić (foto TRIS/G. Šimac)

Marko Sinobad (foto TRIS/G. Šimac)

Mnoštvo na predstavljanju knjige (foto TRIS/G. Šimac)

Sve puno… (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI