Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
EKOLOGIJA / GRAĐANI
Sa današnjeg okupljanja građana u Slavonskom Brodu/Izvor:N1

Brođani najavili prosvjed u Zagrebu:
Vladi i resornim ministarstva šalju listu pitanja na koja žele konkretne odgovore

Sa današnjeg okupljanja građana u Slavonskom Brodu/Izvor:N1

Nekoliko stotina građana Slavonskoga Broda okupilo se danas na glavnom gradskom trgu kako bi još jednom upozorili da već 9 godina nije riješen problem onečišćenog zraka, a sada i vode. U ponedjeljak na adresu Vlade i resornih ministarstva šalju listu pitanja na koja žele konkretne odgovore, a 14. travnja najavljuju prosvjed u Zagrebu.

-Ovo je borba za dostojanstven život. Stajemo u obranu prava naše djece da dišu čist zrak, piju čistu vodu i dostojanstveno žive u svom gradu, poruka je organizatora okupljanja brodskih  građanskih inicijativa i udruga: “Brodske mame”, “Brođani za Brod”,”Kad ako ne sad” i udruge “Eko integral”.
U ponedjeljak na adresu Vlade i resornih ministarstva šalju listu pitanja na koja žele konkretne odgovore:
-Kada će se riješiti pitanje čistog zraka u Slavonskom Brodu? Kada će se modernizacija rafinerije pokrenuti? Koje su posljedice ovog trovanja vode, ako je je bilo? Proturječne informacije su nam utjerale strah u kosti. Više ne znamo smijemo li se umiti, oprati zube, djecu svoju okupati. Što će se dogoditi s djecom? Ljudi koji za to primaju plaću, probleme trebaju riješiti. Ovdje smo da ih potaknemo. Mi smo njihovi poslodavci, izjavio je Dalibor Vašarević iz inicijative “Kad, ako ne sad”.
Na današnjem mirnom prosvjedu prikupljali su prijave zainteresiranih za odlazak na prosvjed u Zagreb, koji je najavljen za 14. travnja te donacije za pokriće troškova odlaska.
-Prosvjed na Markovom trgu u Zagrebu prijavljujemo u ponedjeljak. Nemamo više što čekati, prošlo je devet i ide deseta godina. Brod nisu zrak, ni voda. Brod smo mi i naša djeca. Ovo je dizanja glasa za dostojanstvo cijele Hrvatske. Ovo što rade nama u Slavonskom Brodu, rade i drugdje u Hrvatskoj, samo se nije dogodio ekološki incident. Ovo je poziv cijeloj Hrvatskoj, da stanu majke ispred svoje djece i kažu dosta, poručila je Ivana Smolčić Jerković iz inicijative “Brodske mame”, prenosi N1.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI