Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
POLITIKA
Andrej Plenković o Jasenovcu: Više usporednih komemoracija nije dobro za društvo

Andrej Plenković o Jasenovcu:
Više usporednih komemoracija nije dobro za društvo

Na komemoraciji u Jasenovcu bio je danas i predsjednik Vlade Andrej Plenković, zajedno s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i članovima Vlade, saborskim zastupnicima, županijskim dužnosnicima, predstavnicima političkih stranaka i diplomatskog zbora, gdje je naglasio kako je 73. obljetnica proboja logoraša prilika da se izrazi pijetet prema žrtvama i njihovim obiteljima te snažno osudi zločinački ustaški režim.

– Hrvatska Vlada jasno osuđuje te zločine i svojim djelovanjem želi raditi na jasnom određenju prema totalitarnim režimima, njegovati kulturu sjećanja i raditi na kulturi pomirbe- rekao je Plenković, podsjetivši na jednogodišnji rad Vijeća za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima i zaključke Vijeća koji će poslužiti Hrvatskoj da gradi kulturu sjećanja i kroz obrazovni sustav novim generacijama uputi važne poruke o temeljnim vrijednostima. U priopćenju iz Vlade napose se ističe kako premijer drži da “više usporedih komemoracija nije dobro za društvo” i da je Vlada učinila sve da se to izbjegne, da se premoste podjele i unaprijedi dijalog, jer žrtve Jasenovca to zaslužuju.

Nakon komemoracije premijer je komentirao i odnos sa Srbijom kao i izjave srbijanskog ministra Aleksandra Vulina.

– Mi razgovaramo s onima koji su spremni na normalan, civiliziran dijalog s međusobnim uvažavanjem i poštovanjem. Na tom tragu bio je koncipiran slijed svih susreta koji su se dogodili u proteklih mjesec i pol dana- ocijenio je Plenković, uvjeren da s hrvatske strane nije počinjena ni najmanja pogreška. I posjet predsjednika Hrvatskog sabora Srbiji bio je motiviran razvojem i unapređenjem odnosa sa Srbijom, pa je tim više čin osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja u Narodnoj skupštini Srbije , koji je vrijeđao hrvatsko izaslanstvo i oskrnavio hrvatsku zastavu, krajnje nedopustiv. A potez predsjednika Sabora jedini moguć.

-Jasno osuđujemo sve što se zbivalo od 1941. do 1945. od strane ustaškog režima. Isto tako gledamo u budućnost i želimo sa Srbijom, koja je bila agresor na Hrvatsku od 1991. do 1995., graditi novi dijalog i nove odnose- naglasio je Plenković, uz opasku kako će se ti odnosi teško graditi ako se kontinuirano daju izjave koje tome ne pridonose, koje su uvredljive za Hrvatsku i štetne za međusobne odnose.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI