Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
PRIOPĆENJE
Ilustracija/Izvor:Pixabay

Adopta:
Obiteljski zakon ne smije ograničavati pravo na posvojenje samo na parove u bračnoj zajednici

Ilustracija/Izvor:Pixabay

Udruga za potporu posvajanju “Adopta” oštro se protivi ograničavanju posvojenja samo na parove u bračnoj zajednici jer želi da novi obiteljski zakon omogući veći broj posvojenja, a ne da pravo na posvojenje dodatno ograničava, ističu u svom priopćenju o nacrtu novog obiteljskog zakona.

“Obiteljski zakon ne smije ograničavati pravo na posvojenje samo na parove u bračnoj zajednici. Osobito je važno izbjeći nejasne odredbe poput ‘osim ako postoje opravdani razlozi na strani djeteta’. Takve odredbe ne uključuju jasne kriterije i dovode do veće arbitrarnosti u proces koji je i sada nedovoljno transparentan proces,” ističu iz udruge Adopta u svom priopćenju.
Ističu da je umjesto toga potrebno povećati odgovornost centara za socijalnu skrb u prosudbi kompetencija za roditeljstvo svakog pojedinca i para zainteresiranog za posvojenje.
“Nužan je i veći nadzor nad svima koji se brinu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi kako bi se brže odlučivalo što je u najboljem interesu djeteta izdvojenog iz biološke obitelji. Time bi se smanjio broj djece koja odrastaju pod brigom sustava umjesto roditelja”,navodi u priopćenju članica upravnog odbora Adopte Diana Topčić-Rosenberg.
Na promjenu stanja svojim bi radom trebao utjecati cijeli sustav socijalne skrbi, poručuje Adopta i navodi da je 2017. godine u Hrvatskoj posvojeno sedamdeset i osmero djece, što je najmanji broj od kada se vodi statistika o posvojenju, a da je trenutačno više od petsto djece s uvjetima za posvojenje.
Adopta u svom priopćenju navodi da nije uključena u oblikovanje novog obiteljskog zakona niti joj je nacrt poslan na uvid, iako je nadležnom ministarstvu stavila na raspolaganje svoje znanje i iskustvo te u posljednjih godinu i pol dana poslala niz prijedloga za unaprjeđenje postupka posvojenja i zaštite prava djece. Ti su prijedlozi, dodaje udruga, rezultirali općenitim odgovorima, bez konkretnih pomaka.

VEZANE VIJESTI