Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
GRAĐANI
Svjetlosna akcija na zagrebačkom željezničkom kolodvoru Foto: Igor Lesar i Ana Kerep

Zagreb Light Brigade:
7 godina besmislenog rata, patnje Sirijaca, razaranja i ravnodušnosti svjetske zajednice

Svjetlosna akcija na zagrebačkom željezničkom kolodvoru Foto: Igor Lesar i Ana Kerep

Aktivisti Inicijative ‘Zagreb Light Brigade’ su na zagrebačkom željezničkom kolodvoru izveli još jednu u nizu svjetlosnih akcija kojima su podsjetili na ratna stradanja u Siriji i pozvali na okončanje tamnošnjeg i drugih ratova. Svjetleće poruke ‘Stop the war in Syria’ i ‘With Syria’ upozorile su prolaznike i putnike na kolodvoru kako se u nedalekoj Siriji i dalje svakodnevno umire, pati i razara. Kolodvor je odabran jer je točka preko koje neprestano migriraju ljudi koji u bijegu od smrti i nesreće bježe u sigurnije europske države. Evo što poručuju iz ‘Zagreb Light Brigade’:

-Sirija je prošli tjedan ušla u 8. godinu rata. To je 7 godina besmislenog rata, 7 godina patnje Sirijaca i Sirijki, 7 godina razaranja, 7 godina ravnodušnosti svjetske zajednice. Rat koji je doveo do 465,000 izgubljenih života, milijun ozlijeđenih i 12 milijuna raseljenih. Mi stojimo uz naše prijatelje Sirijke i Sirijce koji su novi dom pronašli u Hrvatskoj, kao i uz ostale ljude iz Sirije koje tvrđava Europa ne želi prihvatiti. Ona ista Europa, kao i ostatak zapadnog svijeta, koji prodajom oružja profitiraju od ovog i drugih ratova. Kao što se u Hrvatskoj 90-ih pozivalo na okončanje rata (https://www.youtube.com/watch?v=jFR063_d-do ), tako i mi sada pozivamo na okončanje rata i genocida u Siriji. Dosta je krvoprolića! Dosta je ravnodušnosti! Zaustavite rat u Siriji! Jer ljudskost mora prevladati – upozoravaju u Zagreb Light Brigadi.

Prigodno citiraju i Dalai Lamu.

-Rat nije glamurozan niti privlačan. Monstruozan je. U njegovo prirodi je samo tragedija i patnja – kazao je jednom prilikom tibetanski budistički poglavar Dalai Lama.

Svjetlosna akcija na zagrebačkom željezničkom kolodvoru Foto: Igor Lesar i Ana Kerep

Inače, Dalai Lama je svojedobno, još 2002. godine,  posjetio Split, gdje je kazao nešto nad čime bi se mogli zamisliti aktualni ministri obrane (odnonso rata), a među njima i aktualna Vlada RH i  ministar obrane D. Krstičević koji se iz petnmjih žila upinju u militarizaciji društva.

– Rat je legalizirano nasilje, a svi mi moramo težiti demilitarizaciji na globalnoj razini. Paralelno s razoružanjem “vanjskog” svijeta, trebamo očistiti vlastiti unutrašnji svijet od pohlepe i mržnje. Konačno razbijaju iluzije o ratu kao opravdanoj i neizbježnoj posljedici sukoba, te o vojnoj obvezi koja se tretirala kao domoljublje – kazao je u Splitu Dalai lama.

Unatoč plemenitim i mirotorvnim porukama koje pozivaju na kraj ratnih stradavanja, usmrćivanja, ranjavanja, sakaćenja i unesrećivanja u Siriji, ni ova akcija  nije mogla proći bez upadica  politički nepismenih, zlobnih i loše informiranih pojedinaca koji su dobacivali i pozivali na borbu ‘protiv komunista’ umjesto zalaganja za narod Sirije.

Inače, Inicijativa ‘Zagreb Light Brigade’ zagovara društvenu, klimatsku, političku i ekonomsku pravdu pomoću kreativnih akcija i dio je međunarodne organizacije Light brigada (poveznica). 

‘Stop the war…’ – Svjetlosna akcija na zagrebačkom željezničkom kolodvoru Foto: Igor Lesar i Ana Kerep

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI