Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
(NE)RED / EKOLOGIJA
Ilustracija (foto Tris/G. Šimac)

Tisno:
Opet se uklanjaju poljske kamp-kućice, metalni kontejneri i plažne sklepotine

Ilustracija (foto Tris/G. Šimac)

Plastične kamp-kućice po maslinicima, metalni građevinski ili brodski kontejneri po vinogradima, limene sklepotine po plažama… već godinama niču u priobalju na proljeće kao šumske gljive poslije pljuska. Tako i na otoku Murteru. Općina Tisno već dulje vrijeme aktivno uklanja i premješta takve objekte s mjesta na kojima po važećim propisima ne smiju biti. No iznova se pojavljuju nove, pa ih općinske vlasti iznova moraju uklanjati. Jedna takva akcija je u Tisnome upravo započela.

– Upravni odjel za imovinsko pravne poslove, prostorno uređenje i planiranje te komunalne poslove – komunalno redarstvo započelo je s uklanjanjem objekata za koje nije potreban akt o gradnji, a na temelju članka 49. stavak 1. Zakona o građevinskoj inspekciji za koje je komunalno redarstvo izdalo rješenje o uklanjanju, a po kojem vlasnici – korisnici zemljišta na kojem se nalaze takvi objekti nisu postupili sukladno rješenju. Navedeni objekt (kamp kućica, građevinski kontejner i sl.) bit će premješten od strane komunalnog redarstva u prostor Eko dvorišta u Dazlini – upozoravaju tišnjanski općinari.

Nakon što se mobilna kamp kućica premjesti u Eko dvorište, vlasnik da bi je dobio natrag se mora pismeno obratiti Općini Tisno, te uplatiti naknadu za uklanjanje objekta i čuvanja istog. Naknade i kazne su još veće ako se kućica ili kontejner postavi na javnu površinu…

Uklanjanje je počelo (foto Općina Tisno)

– U postupku uklanjanja bespravno postavljenih predmeta na javnoj površini pored stvarnih troškova premještanja i čuvanja te sanacije javne površine može se naplatiti paušalni iznos troškova i to: 500,00 kuna za premještanje, 600,00 kuna po m² zauzete površine te 200,00 kuna za uskladištenje po predmetu dnevno – stoji u u članku 123. Odluke o komunalnom redu Općine Tisno.

Osim toga, morat će platiti i kaznu zbog kršenja tišnjanske Odluke o komunalnom redu u iznosu od 10 tisuća kuna.

– Pozivamo sve građane u slučaju da primijete slične nelegalne objekte (kamp kućice i sl.) anonimno prijave komunalnom redarstvu Općine Tisno kako bi isti mogli izdati rješenje o uklanjanju navedenog – kažu u Općini.

Nerijetko se navedene improvizirane kućice koriste i za ilegalno iznajmljivanje turistima.

– Ljudi već duže vremena kupuju jeftina poljoprivredna zemljišta na koja postavljaju kamp-kućice u kojima bespravno ljetuju i iznajmljuju ih na crno. Često su to i zemljišta na najatraktivnijoj južnoj strani otoka Murtera, s pogledom na kornatsko otočje – upozoravao je tišnjanski načelnik Ivan Klarin.

Ilustracija (foto Tris/G. Šimac)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI