Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
POLITIKA
Tko će pisati Zakon o pobačaju: Katolički “specijalisti” za “ženska pitanja”

Tko će pisati Zakon o pobačaju:
Katolički “specijalisti” za “ženska pitanja”

Sad bar znamo unaprijed. Katolička crkva sudjelovat će u pripremi Zakona o pobačaju! Radosnu vijest na N1 televiziji priopćio je javnosti ministar zdravstva Milan Kujundžić. Poznat po pozivu građanima da uplate dobrovoljne priloge na poseban račun Ministarstva kako bi se osigurala sredstva za nabavu skupih lijekova za liječenje djece oboljele od rijetkih malignih bolesti! Dakle, umjesto solidarnosti sustava, pledira na solidarnost građana! Kujundžić je dosad bio poznat i po dubokom naklonu na grobu poglavnika Ante Pavelića u Madridu, a odsad ćemo ga pamtiti i po zaslugama za ingenioznu zamisao da nam zakone pišu ( pripremaju) svećenici Katoličke crkve…

Ministar je, priupitan o Zakonu o pobačaju koji još nije formuliran, a mora biti usklađen s Ustavom najkasnije za godinu dana, optimistično izjavio kako Ministarstvo okuplja “stručnjake koji će reći svoje mišljenje o tom pitanju”, implicite i katoličke “specijaliste” za tu problematiku. Naime, kako veli Kujundžić: S jedne strane treba čuvati život od začeća, to je moj osobni stav, a s druge strane okupiti sva mišljenja i smisao je da bude što manje pobačaja.

Upućeni biskupi

Iako u razgovoru za N1 Kujundžić nije bio eksplicitan glede eventualno restriktivnijeg Zakona o pobačaja negoli je bio dosad, dao je do znanja da bi tome trebalo biti upravo tako jer će “biti poduzete mjere da se broj pobačaja smanji”.
Kako, kojim mjerama, to ministar nije rekao, što je sasvim razumljivo, jer treba prethodno čuti glas Crkve i obaviti konzultacije s biskupima. Koji su u to najupućeniji…

Cilj je da se zaštiti majka, objasnio je ministar, i da se ponude takvi modeli zaštite koji će je navesti da se ipak ne odluči na pobačaj. Takva mudra rješenja, koja su po volji Svevišnjem, mogu imati samo oni koji su s njim na “direktnoj vezi” , pa ne čudi da je ministar najavio Crkvu kao sukreatora Zakona! Naravno, samo Katoličku.

A kad Crkva piše zakone jasno je da oni ne mogu biti do li restriktivne dogme. Jer, oni koji žene nazivaju drugotnima,  iskazujući tako prema njima javni prezir kao manje vrijednim ljudskim bićima stvorenim tek da služe “prvotnima” , ergo, muškarcima, i koji s oltara prijete ekskomunikacijom vjernika iz Katoličke crkve jer “podupiru zlo” ( Konvenciju o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji ), što drugo oni mogu nego sugerirati zakonska rješenja na štetu žena, a ne za njihovu korist i zaštitu. Kad ste čuli da je neki svećenik osudio svoga župljanina zbog nasilja nad ženom, ili nasilja u obitelji, pa bio on javna ili tek marginalna, anonimna osoba?

Kompenzacija “štete”

Ministar koji u izradi Zakona o pobačaju priziva pomoć Crkve, kao najrigidnije zajednice u društvu, da sukreira zakon o temeljnim ljudskim i ženskim pravima, nakon što su žene davno izborile slobodu izbora, zapravo u ime vlasti pokušava Crkvi kompenzirati “štetu” nastalu slamanjem otpora Istanbulskoj konvenciji, makar u redovima vladajućeg HDZ-a. Ni sam Kujundžić nije zagovornik Konvencije, naprotiv, dojučer je spram nje izražavao otvorene rezerve i nesklonost, ali ne nauštrb svojih političkih pozicija i privilegija. Zato je kao član Vlade podržao Konvenciju, a kod ispovijedi svome župniku vjerojatno priznao grijeh, pokajao se i molio oprost za njega.

Tako to licemjerje kršćanskih pravovjernika u Crkvi i politici, nota bene u cijelom društvu, funkcionira kroz stoljeća. Jedno vrijedi za bogove, a drugo je za ljude ( volove ).
A da netko napokon napravi forenziku crkvenih grijeha, pa da vidimo tko to tamo govori o nepatvorenom kršćanskom moralu i vjernosti Svevišnjemu. Bi li tada tko vikao biskupu Vladi Košiću “to je izdaja”, kao što je on vikao Plenkoviću i društvu zbog odluke da ratificiraju dokument kojim će se snažnije štititi žene od nasilja?

Što bi rekao HNS-ov Predrag Štromar , potpredsjednik Plenkovićeve vlade, “svatko se treba baviti svojim poslom. Crkva zna kojim se poslom treba baviti, pa neka se bavi tim poslom”, kao što i politika zna kojim se poslom treba baviti i bavit će se tim poslom…

Milan Kujundžić. Ministar. Zdravstva. Foto:TRIS/J.Krnić

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI