Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
EKOLOGIJA / GRAĐANI / HRVATSKA
Ilustracija; Plakat za nedavni masovni prosvjed protiv LNG terminala

Rijeka, subota, točno u podne:
Veliki prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala

Ilustracija; Plakat za nedavni masovni prosvjed protiv LNG terminala

Točno u podne na riječkom Korzu (Trg 128. brigade Hrvatske vojske) sutra (3. ožujka 2018. godine) će započeti veliki prosvjed protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala kod Omišlja. Ovaj protest je pokrenut na inicijativu i u organizaciji Općine Omišalj, no u kratkom vremenu pridružili su mu se najprije stanovništvo i lokalne uprave cijeloga otoka Krka, a onda i Rijeke, Kvarnera i dobrog dijela Istre. Prosvjed podupiru i vodeće ekološke organizacije (Zelena akcija, Zelena Istra, Eko Kvarner…), brojne udruge, umjetnici, a bezrezervnu podršku, kao rijetko do sada, daje mu i glavnina političkih stranaka.

– Projekt plutajući LNG terminal nije problem općine Omišalj niti smo usamljeni u stavu da je ovo potpuno štetan projekt za cijeli otok Krk, županiju i Hrvatsku – poručuje načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović.

Obrazlaže se u nekoliko točaka zašto su protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala:

1. Nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom Općine Omišalj i Primorsko-goranske županije, odnosno isti ne postoji u prostornim planovima.
2. Nije u skladu sa zakonskim propisima Republike Hrvatske što je potvrdila i sama Vlada RH na svojoj sjednici 1.2. kada je u Odluku o strateškom projektu LNG terminala ugurala riječ „plutajući“ kako bi izbjegla sudske tužbe.
3. Nije zasnovan na ekološki prihvatljivim standardima, već dapače, prema riječima Gorana Frančića, direktora LNG Hrvatska, da bi projekt bio jeftiniji investitorima priskrbio veći profit, koristit će se ekološki neprihvatljive metode uplinjavanja i ispiranja izmjenjivača.
4. Ne donosi nikakve gospodarske benefite Općini Omišalj, otoku Krku niti PGŽ, već dapače, vrlo negativno utječe na našu stratešku gospodarsku granu – turizam.
5. Protivan je demokratskim procedurama zajamčenim Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i Ustavom Republike Hrvatske.

‘Prvi će bager ipak najprije mene morati pregaziti’

– Neka u svojim državama licitiraju sa životima stanovnika. U Omišlju i Njivicama neće. Ma izvrnut ću cijeli svijet da zaštitim ono što je naše pravo! Ako ikad krenu, a nadam se da neće, prvi će bager ipak najprije mene morati pregaziti. Nadam se da će 3. ožujka u Rijeku na prosvjed doći većina stanovnika Omišlja i Njivica, čitavog otoka Krka i Primorsko-goranske županije. Omišalj bi morao bez izuzetka biti tamo jer je sad prilika da se kaže dosta. Dosta je ovo mjesto trpjelo samovolju i bezakonje, a trpi ga i danas. U Omišlju je industrija zauzela tri puta veću površinu od površine kuća i stanova ljudi. Sada se plutajućim LNG terminalom želi zauzeti i more. To je eklatantan primjer agresije na naš prostor i niti jedan stanovnik ne bi smio biti ravnodušan prema tome. Omišalj i Njivice neće pognuti glavu ni pred kime – niti pred Vladom, niti pred svjetskim silama, ma otkud dolazile – poručila je energična načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović u svojim javnim istupima te u intervjuu u Novom Listu. 

Mirela Ahmetović foto printscreen N1)

Općina Omišalj će, uz potporu ostalih JLS otoka Krka i grada Rijeke od 5. do 18. ožujka 2018. godine organizirati potpisivanje peticije protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala. Organizirat će i potpisivanje “on-line” peticije.

– Zelena akcija je protiv plutajućeg terminala i protiv bilo kojeg drugog rješenja, uključujući kopneni terminal! Plin nije tranzicijsko gorivo jer će produljiti našu ovisnost o fosilnim gorivima, usporiti tranziciju prema niskougljičnom društvu i pogoršati već postojeće posljedice klimatskih promjena. Dodatno, takvi projekti nisu ekonomski isplativi, posebno ne dugoročno jer obnovljivi izvori (solarna energija i vjetar) postaju konkurentni fosilnim gorivima – pridružuju se i u Zelenoj akciji.

‘Nije im dosta’

Inače, načelnica Omišlja Mirela Ahmetović ima i vrlo posjećenu Facebook stranicu Mirela za Omišalj i Njivice s koje je poručila i kako je ‘apsolutno sazrelo vrijeme da virtualne aktivnosti pretočimo i stvarnost, u realan život’.

– Vjerovali ili ne, ali od ukupne površine općine Omišalj čak 30% više prostora zauzima industrija (JANAF, upokojena DINA ili ilegalni kamenolom na Vozu) od svih stambenih objekata (stanova i kuća) u Omišlju i Njivicama. Industrija od koje Omišalj danas nema ama baš ništa osim problema (DINA je u nasljeđe ostavila otrovni otpad što ga Država ne želi, a mora sanirati, od JANAF-a prihod ubire riječka Lučka uprava, a kamenolom naprosto protuzakonito eksploatira kamen na Vozu). Nije im dosta i, nakon što su nam uzeli najatraktivnije lokacije na kopnu, sada su odlučili industriju širiti i na more. I to je jedan od razloga PROTIV plutajućeg terminala! Dođite 3. ožujka u podne na prosvjed na riječki Korzo! – poručila je sinoć.

S otoka Krka u Rijeku će sutra na prosvjed i natrag voziti i besplatni autobusi.

Plakat za prosvjed protiv LNG terminala

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI