Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Akcija Zelene akcije (foto Zelena akcija)

‘Prihvaćanje ovakve neozbiljne studije o LNG terminalu je skandalozno’

Akcija Zelene akcije (foto Zelena akcija)

– LNG terminal na Krku je  neisplativ i neprihvatljiv gubitak! – poručuju iz Zelene akcije, koji su danas u Zagrebu prosvjedovali protiv odluke Povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike koje je projekt plutajućeg LNG terminala na otoku Krku ocijenilo je prihvatljivim za okoliš, usprkos argumentiranom protivljenju građana i organizacija civilnog društva, te masovnom prosvjedu u subotu održanom u Rijeci.

Akcija je održana povodom odbijanja većine primjedbi na Studiju utjecaja na okoliš za plutajući LNG terminal, uključujući primjedbe okolišnih organizacija. Naime, od oko 845 primjedbi od strane preko 160 podnositelja_ica, nije ih prihvaćeno čak 80 posto. Većina komentara zaključuje kako je ovaj projekt izuzetno štetan za okoliš, klimu, turizam, itd., a uz to je i ekonomski neisplativ i neodrživ te mu se protivi lokalno stanovništvo. Podsjetimo, žitelji otoka Krka su, bez obzira na politička usmjerenja, ujedinjeni protiv tog projekta, a pridružuju im se i stanovnici Kvarnera i Istre, te brojni stručnjaci, građanske udruge itd. Unatoč tome, kao da se radi o stanovništvu Mongolije, naše vlasti potpuno ignoriraju primjedbe hrvatske javnosti.

Plakat za prosvjed protiv LNG terminala

– –Među glavnim primjedbama koje su odbijene, nalaze se i primjedbe na korištenje morske vode za uplinjavanje, kao i korištenje klora. To je ocijenjeno kao prihvatljivo za okoliš, iako postoje podaci i studije koje govore suprotno. Primjerice, u Italiji kod mjesta Porto Viro već je dokazan značajan negativan utjecaj klorirane morske vode korištene za postupak uplinjavanja, a koja se ispušta iz LNG postrojenja. Prihvaćanje ovakve neozbiljne Studije smatramo skandaloznim. Očito je da postupak procjene utjecaja na okoliš služi samo kao opravdanje ovog i sličnih projekata, dok se sudjelovanje javnosti pretvara u farsu –  izjavila je Marija Mileta iz Zelene akcije.

Zelena akcija se protivi izgradnji i plutajućeg i kopnenog LNG terminala te stoga pokreće kampanju „Kontra LNG-a!” čiji je cilj zaustaviti realizaciju projekta kao i svu novu popratnu plinsku infrastrukturu u Hrvatskoj. Plin nije tranzicijsko odnosno prijelazno gorivo jer će produljiti našu ovisnost o fosilnim gorivima, usporiti prelazak na niskougljično gospodarstvo i pogoršati već postojeće posljedice klimatskih promjena.

-Sljedeći korak u kampanji, ukoliko Ministarstvo izda pozitivno rješenje, bit će, među ostalim aktivnostima, pokretanje upravnog spora – najavila je Mileta.

– Nisu dali svim zainteresiranima da sudjeluju, nas koji jesmo dobili mogućnost sudjelovanja stisnuli su premalu prostoriju. Zaključak sastanka: lakrdija od države, lakrdija od Ministarstva zaštite okoliša, lakrdija od Povjerenstva za LNG… – komentirali su na Facebooku iz pulske udruge Zelena Istra. 

Sjednici tog povjerenstva prisustvovala je i načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović koja je najavila pokretanje postupaka pred Upravnim a vjerojatno i Ustavnim sudom kako bi se srušila današnja odluka povjerenstva i zaustavila daljna realizacija ovog projekta.

Akcija Zelene akcije (foto Zelena akcija)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI