Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
KRONIKA 112 / MEDIJI
Napad (foto printscreen NovaTV)

Presuda:
Godina i tri mjeseca zatvora zbog napada na novinarku

Napad (foto printscreen NovaTV)

Hrvatsko novinarsko društvo javnost izvještava o presudi zbog napada na novinarku. Priopćenje je u nastavku:

Nenad Šajnović, koji je 16. rujna 2017. u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju „Provjereno“ fizički napao reporterku Nove TV Emu Branicu, nepravomoćno je osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora na Općinskom sudu u Bjelovaru. 

Nenad Šajnović dobio je kaznu zatvora od 7 mjeseci za kazneno djelo prijetnje i kaznu zatvora od 9 mjeseci za kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju. Zatvorska kazna objedinjena mu je na godinu i tri mjeseca.

Ana Šajnović nepravomoćno je osuđena za kazneno djelo prijetnje uvjetnom kaznom zatvora od 6 mjeseci, dok je u drugom postupku, na Prekršajnom sudu u Bjelovaru, nepravomoćno osuđena na 30 dana zatvora zbog remećenja javnog reda i mira, te je dužna snositi 1000 kn sudskih troškova.

Podsjetimo, 16. rujna 2017. u Velkom Pašijanu brat osobe o kojoj je TV ekipa snimala prilog, Nenad Šajnović, prišao je skupini od šest osoba i u više navrata vikao da će ih ubiti, a potom prišao novinarki Emi Branici koju je snažno odgurnuo rukom u predjelu prsa uslijed čega je ona pala u odvodni kanal uz betonski most kolnog ulaza jedne kuće. Potom je nasrnuo i na snimatelja pokušavajući mu oštetiti kameru.

U napadu je, prema policijskom izvješću, sudjelovala i 73-godišnja Ana Šajnović koja je vikala i galamila na nazočne pri čemu ih je napala metalnom drškom udarajući ih po tijelu.

Napad na ekipu Nove TV u Velikom Pašijanu osudilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje je pozvalo mjerodavne institucije da zaštite novinare.

Napad na ekipu Nove TV uvršten je u regionalnu bazu napada na novinare SafeJournalists.net.

Snimku napada možete vidjeti ovdje.

Piše: Ema Tarabochia

Napad (foto printscreen NovaTV)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI