Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Povratak Josipe Rimac među “blažene”: Tko zna bolje zakon od onoga tko ga krši…?!

Povratak Josipe Rimac među “blažene”:
Tko zna bolje zakon od onoga tko ga krši…?!

Znali smo da je Josipa Rimac, nakon izgubljenih lokalnih izbora, i neslavnog odlaska s političke scene Tomislava Karamarka, a kojemu je bila desna ruka, naposljetku ipak zbrinuta. Znali smo da je državna tajnica u Ministarstvu uprave. Mada ni glasa od nje nije bilo čuti. Kao da je u nekoj vrsti izolacije, zakleta na šutnju. Ali, da je nekadašnja “kninska kraljica” imenovana u radnu skupinu za izradu novog Zakona o sprječavanju sukobu interesa, tu blasfemiju nismo mogli ni zamisliti!

Iskustvo i znanje

 Josipa Rimac je kažnjena je od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa s 4000 kuna jer je odbijala otkriti svoje imovinsko stanje i predati uredno popunjenu imovinsku karticu. Lani je protiv nje bio pokrenut i postupak pred Povjerenstvom radi evidentne diskrepancije između njezinog stvarnog i u kartici prikazanog imovinskog stanja. Povrh svega, Povjerenstvo je utvrdilo da je Rimčeva navela kako njezin suprug posjeduje nekretninu, koju je dobio temeljem  braniteljskog statusa, a radilo se zapravo o troetažnoj zgradi s tri odvojene nekretnine u kojoj obitelj Josipe Rimac živi. Višak kvadrata obitelj Rimac je dobila na teret države.

 Nikad optužnica nije bila podignuta protiv Josipe Rimac, ali je “zaglavila” njezina prijateljica Ana Marija Radić, bivša ravnateljica u Ministarstvu regionalnog razvoja, koja joj je omogućila stan viška iako njezinu obitelj nikako nije pripadao. Radić je proglašena krivom i kažnjena je radom za opće dobro, uz obvezu da državi nadoknadi 550 tisuća kuna kao protuvrijednost nepripadajućih stambenih kvadrata koji su nezakonito dodijeljeni suprugu Josipe Rimac.

I poslije svega, bivša kninska gradonačelnica koja je Zakon kršila, sada bi novi trebala kreirati. Vjerojatno zbog iskustva kojeg je s tim zakonom imala i sama. Što će radnoj grupi biti od dragocjene koristi…   

Minus i plus, k’o Amer i Rus…

Genijalna ideja ministra Lovre Kuščevića nije se zaustavila samo na Josipi. Jer, ona je tek jedna strana medalje ove čudnovate Radne skupine, u kojoj bi, valjda radi ravnoteže, trebala sjediti i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković! Minus i Plus! K’o Amer i Rus…Potpuno nerazumno, neshvatljivo. Jer, ako je Dalija Orešković morala otići s čelne pozicije u Povjerenstvu, to bi trebalo značiti da vladajući njezinim radom nisu bili zadovoljni. Ako nisu bili zadovoljni kako je radila, zašto je, dovraga, sad žele u radnoj skupini za izradu novog Zakona?

Ministar Lovro Kuščević je iznimno duhovit čovjek . – Vjerujem da će upravo suradnja gospođe Rimac i gospođe Orešković rezultirati time da ćemo imati jedan dobar prijedlog zakona- pun je optimizma ministar, uvjeren da je to dobitna kombinacija, da Rimac i Orešković, ona koja je kažnjena i ona koja ju je kaznila, zajedno rade na novom zakonu. Pa gdje toga ima?

Tragikomedija

Srećom, nisu baš svi izgubili razum. Dalija Orešković, recimo. Otklonila je mogućnost nastavka djelovanja u skupini za izradu novog zakona, jer je, kako ističe, u njoj bila po funkciji, i smatrala je da sada to mjesto pripada novoj predsjednici Povjerenstva. U svakom slučaju, protiv sukoba interesa, kazala je, nastavit će se boriti na druge načine…

A kako ćemo se mi boriti s ovim što su nam u proteklih 28 godina proizvele tzv. političke elite? Cinična je ovo, konfuzna i besramna vlast. Koliko god javnost u njih upirala prstom zbog uhljebništva, nerada koji je višestruko bolje plaćen od rada, kriminala i korupcije, nepotizma, rodijačkih veza i pogodovanja, široko rasprostranjeg  sukoba interesa koji je postao gotovo pravilo ponašanja domaćih političara, ne samo da se njihov stil rada ne mijenja, nego se oni s nama još i izruguju. 

Ništa osobno, ali,  izabrati Josipu Rimac u radnu skupinu za izradu novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, nakon što je i sama kažnjena po slovu toga zakona, doista je prvoklasna ironija. Tragikomedija. Brešanovski humor. Na koji se pošten čovjek nekako oporo, s grčem smije. Previše je stvaran…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI