Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA
Nataša Novaković nova predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Nataša Novaković nova predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Dalija Orešković i Nataša Novaković/Izvor:N1 televizija

Iz drugog pokušaja, kao jedini kandidat,  Nataša Novaković danas je tajnim glasanjem zastupnika izabrana za novu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Iako je oporba takvu proceduru proglasila nezakonitom, jer što znači drugi krug izbora u kojem se glasa za samo jednog kandidata, štoviše pozivala i samu kandidatkinju da odustane od kandidature i time omogući novi natječaj, vladajuća većina je uspješno disciplinirala svoju sljedbu i složno izabrala povjerenicu Novaković.

Nataša Novaković je pravnica, dolazi iz Hrvatske udruge poslodavaca i izabrana je na prijedlog HDZ-a. Nakon prvog kruga glasanja u kojem su se nadmetale donedavna predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković i novoizabrana Nataša Novaković, nijedna kandidatkinja nije dobila potrebnu zastupničku većinu. Novaković je dobila 75 glasova a Orešković 46. Nakon takvog skora, umjesto raspisivanja novog natječaja, HDZ-ova većina  odlučila se za drugi izborni krug u kojem je jedina kandidatkinja bila Nataša Novaković. Upravo zbog te činjenice najveći dio oporbe sabotirao je glasanje, ali je zato saborska većina, u međuvremenu strogo disciplinirana,  “prijateljski uvjeravana” i napokon unisona, svih 78 ( od 151) glasova dala HDZ-ovoj akviziciji za novu šeficu Povjerenstva.

Zašto je Dalija Orešković i Povjerenstvo koje je vodila dobilo odbijenicu od HDZ-ove većine? Na to pitanje vladajući nisu ni pokušali odgovoriti, pa je Dalija Orešković,  nakon prvog kruga povukla kandidaturu , cijeneći da više ne uživa podršku većine, a vladajuća koalicija spremno krenula u drugi krug sa samo jednom kandidatkinjom, Natašom Novaković. Očigledno je Orešković, čija su sva dosadašnja izvješća o radu prihvaćena u Saboru, što bi trebalo značiti da nekih ozbiljnijih primjedbi na njezin i rad Povjerenstva nije bilo,  jer je jednako principijelno stavljala na dnevni red i “lijeve” i “desne”možebitne  prijestupnike i odmjeravala im  “bez pardona” zaslužene kazne, postala remetilački faktor za vlast. Što je na njezinu poziciju naposljetku dovelo, doduše, tek iz drugog pokušaja, Natašu Novaković. Na njoj je da demantira sve koji unaprijed, zbog načina na koji je instalirana na tu dužnost, u njezinu objektivnost sumnjaju…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI