Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
“Najvažnije” o Istanbulskoj konvenciji i “interpretativni” uzmak

“Najvažnije” o Istanbulskoj konvenciji i “interpretativni” uzmak

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je brošuru u kojoj se objašnjava sve što treba znati o Istanbulskoj konvenciji. Trebali su proći mjeseci trpljenja potpuno neutemeljenih tvrdnji protivnika Konvencije kojima se olako ustupao medijski prostor da bi vladajući konačno odlučili javnosti prezentirati dijelove tog dokumenta.

U međuvremenu su “borbu s vjetrenjačama” prepustili drugima koji su bjesomučno “šibani” raznoraznim epitetima. I još bi ostalo na tome da se bujica orkestrirane i organizirane kampanje nije okrenula i u njihovom smjeru. Do tada je trebalo odslušati i doljevanja ulja na vatru od strane vladajućih koji su svojim izjavama o “prijeporima” i “zcaljenjima” smirivali svoje, Konvenciji nesklono, biračko tijelo. “Želimo imati što širi konsenzus, želimo otkloniti strahove svih onih koji u tom tekstu vide probleme”, izjavio je premijer Plenković pa krenuo “razbijati” te strahove prvo unutar svoje stranke.
Raspravu treba vratiti u meritum stvari, da se ne vodi o onome što u toj Konvenciji ne postoji, sjetio se Plenković. No je li trebalo čekati toliko dugo da se premijer pozove na argumente i činjenice i da potpuno odbaci kriva tumačenja? Nije! Da je to učinio puno ranije poštedio bi nas kulminacije posvemašnjeg ludila sijanja straha nepostojeće rodne ideologije koje je kulminiralo žalosnim prosvjedom protiv Istanbulske konvencije. Žalosnim jer nam je pokazao pravo lice zavedenih poslušnika “poslanica” s oltara i kakvom se društvu možemo nadati ako bi se njih pitalo. Žalosnim i zbog činjenice kako se upravo njima trebaju “otklanjati strahovi”. A ponajviše žalosnim zbog činjenice kako je Vlada, interpretativnom izjavom uz Istanbulsku konvenciju, upravo takvima dala prednost pred borbom protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
Podsjećamo u interpretativnoj izjavi Vlade stoji sljedeće:
Republika Hrvatska smatra da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja te sprečavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog
nasilja. Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne
definicije braka. Republika Hrvatska smatra da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske, posebno s odredbama o zaštiti ljudskih prava i temeljnih
sloboda te će Konvenciju primjenjivati uzimajući u obzir navedene odredbe, načela i vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Što je “najvažnije” znati o Istanbulskoj konvenciji?

Nakon “interpretativnog” uzmaka na scenu stupa Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je u svojoj, jučer objavljenoj, brošuri o Istanbulskoj konvenciji  (POVEZNICA) imalo potrebu odgovoriti i na sljedeća pitanja: Uvodi li Konvencija tzv. rodnu ideologiju?; Zahtijeva li Konvencija promicanje tzv. rodne ideologije u nastavnim programima?; Zahtijeva li Konvencija (pravno) priznanje tzv. trećeg spola? Zahtijeva li Konvencija promjenu ustavne definicije braka? i Hoće li ratifikacijom Konvencije Hrvatska prvi put u svom zakonodavstvu, uz „spol“, uvesti pojam „rodni identitet“?

Za one koji ne traže nepostojeća skrivena značenja između redaka puno je važnije pročitati slijedeće, odnosno tekst Konvencije, i sve ono važno što je u ovoj brošuri propušteno.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI