Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
GOSPODARSTVO
Na jesen počinje druga faza izgradnje vodovodnog i kanalizacijskog sustava te pročistača otpadnih voda za istočni dio Šibenika

Na jesen počinje druga faza izgradnje vodovodnog i kanalizacijskog sustava te pročistača otpadnih voda za istočni dio Šibenika

Ugovore o sufinanciranju projekta Sustav vodoopskrbe, odvodnje i  pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Šibenik, danas su u Šibeniku potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i  direktor Vodovoda i odvodnje  Šibenik d.o.o. Frane Malenica.

Projekt sustava vodoopskrbe i odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije za Šibenik značajan je i veliki projekt, jedan od najvrjednijih u razvoju vodoopskrbe i odvodnje grada Šibenika u posljednjih desetak godina, kazao je prilikom potpisivanja ugovora direktor šibenskog Vodovoda Frane Malenica:
– Nastavljamo drugu fazu razvoja prema istočnom dijelu grada nakon što smo prvu fazu uspješno realizirali prije godinu i pol dana. Ova druga faza obuhvaća rekonstrukciju  i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Šibenika zatim izgradnju mreže vodoopskrbe i odvodnje u Brodarici, na otoku Krapnju, u Podsolarskom, Zablaću i Jadrtovcu. To je oko 44 kilometra odvodnje i oko 6,7 kilometara rekonstrukcija odvodnje u samom Šibeniku.
Projektom je, kako je pojasnio Malenica, predviđena i  izgradnja postrojenja za solarno sušenje mulja kao nusprodukta uređaja za pročišćavanje. Tu je još i izgradnja 11 novih kanalizacijskih crpnih stanica te oko 1 500 priprema za kućne priključke na sustav odvodnje.
Ukupna vrijednost projekta je 397 milijuna kuna od čega 68,5 posto odnosno 272 milijuna čine bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda EU.
-Nacionalnu komponentu financiranja od 125 milijuna kuna financiraju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode, svaki sa iznosom od 45,5 milijuna kuna. Vodovod i odvodnja Šibenik u projekt ulazi sa 33,4 milijuna kuna, precizirao je financijsku konstrukciju Malenica.
Za realizaciju projekta predviđene su četiri godine, no za takav predugi rok opravdanje je kažu nužnost “mirovanja radova” tijekom turističke sezone.Početak radova planiran je u listopadu ove godine, no njima još predstoji i završetak javne nabave.
Za četiri godine, odnosno 2022. godine realizacijom ovog projekta Šibenik i njegova okolica dobit će čistije more, kazao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković:
-Projekt je spreman za realizaciju i puno će značiti ljudima ovog kraja ali i za zaštitu mora. Dizanje stupnja prerade otpadnih voda sa prvog na drugi stupanj osigurat će čistije more. Tu je novih 1 500 priključaka tako da ćemo u velikoj mjeri poboljšati stanje zaštite okoliša odnosno mora na ovom području. To će nesumljivo značiti zdraviji i kvalitetniji život za ljude na području Šibenika ali isto tako i omogućiti daljnji turistički razvoj ovoga područja.

VEZANE VIJESTI