Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Mirela Ahmetović, načelnica općine Omišalj piše premijeru na FB-u: Koliko će građana raditi na LNG terminalu? Dvoje – čistačica i portir!

Mirela Ahmetović, načelnica općine Omišalj piše premijeru na FB-u:
Koliko će građana raditi na LNG terminalu? Dvoje – čistačica i portir!

Mirela Ahmetović, načelnica općine Omišalj, afirmirala se kao pravi borac za interese svoje lokalne zajednice i njezinih građana, koje je predvodila u velikom riječkom prosvjedu protiv plutajućeg LNG terminala u Omišlju. Danas je otvorenim pismom objavljenim na Facebooku replicirala premijeru Andreju Plenkoviću na poruku da bi se svi trebali zamisliti imaju li možda oni koji se terminalu protive, “neke druge interese tu”. Šefu hrvatske vlade očito gori pod nogama nakon žestokih kritika Europske komisije  koja ga je de facto proglasila nesposobnim za donošenje ( reformskih ) odluka. Uglavnom odlučuje netko drugi za njega, kojekakva povjerenstva ili pojedinci…

Plenković se nije zadržao samo na toj opasci, nego je i dodatno poručio da se kao država i društvo ” moramo odlučiti hoćemo li poticati i gajiti one koji su antieuropski, antiinvesticijski i antirazvojni , ili ćemo se organizirati kao društvo koje velikim investicijskim projektima od strateškog značaja u energetskom sektoru želimo staviti Hrvatsku na odgovarajuće mjesto takve karte Europe”. Uza sve, još je i prozvao SDP i Most za nekonzistentnost.

Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović obratila mu se na FB-u s molbom da odgovori na nekoliko bitnih pitanja, ne samo njoj, nego i mnogobrojnim građanima Omišlja, Njivica, otoka Krka, Primorsko-goranske županije i Republike Hrvatske.

–  Kako je moguće da već tjednima javno i otvoreno govorite da projekt LNG terminal sigurno ide, davno prije nego li je Povjerenstvo koje je odlučivalo o Studiji utjecaja na okoliš donijelo svoju odluku? Je li postojanje Povjerenstva i jučerašnja sjednica samo farsa i tek puko ispunjavanje forme s obzirom da je politika svoju odluku već donijela i javno objelodanila?- pita premijera agilna načelnica.

–  Zbog čega je Vlada RH u Povjerenstvo od 16 članova imenovala njih čak devet iz ministarstava (zaštite okoliša; turizma; graditeljstva; pomorstva, mora i infrastrukture) te Državne uprave za zaštitu i spašavanje, dakle, iz državnih institucija, i tako si osigurala većinu? Zašto Povjerenstvo nisu činili nezavisni stručnjaci koji bi bez političkog pritiska ili bez političke odluke donijeli svoje stručno i mjerodavno mišljenje?- nastavlja Ahmetović.

– Kako je moguće da javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš bude uopće otvorena, a kamo li i zaključena bez postojanja Maritimne studije koja je od presudne važnosti za sadržaj Studije utjecaja na okoliš?

–  Kako objašnjavate činjenicu da su članovi Povjerenstva jučer glasali o Studiji utjecaja na okoliš, a da uopće nisu bili upoznati s njezinim sadržajem što je tijekom jučerašnje sjednice Povjerenstva jasno rekla članica Povjerenstva s Agronomskog fakulteta?- niže pitanje za pitanjem omišaljska načelnica.

–  S obzirom da ste se danas okomili na SDP (i MOST), mislite li da su prosvjednici, a bilo ih je na Korzu između 4000 i 5000 tisuća, članovi SDP-a; mislite li da je oko 15 000 ljudi, koliko ih je do danas potpisalo peticiju (a potpisivat će se još dva tjedna), također u SDP-u; i, na koncu, mislite li da je oko 2000 veterana i branitelja s otoka Krka također u SDP-u? Udruga veterana i branitelja iz Domovinskog rata otoka Krka službeno se očitovala PROTIV plutajućeg LNG terminala, a njihov predsjednik na prosvjedu je s pozornice poručio da su krčki branitelji i članovi njihovih obitelji spremni braniti svoj otok od tog projekta- detaljno elaborira i nastavlja s pitanjima:

–  Jesu li i članovi Vašeg HDZ-a u Primorsko-goranskoj županiji ustvari prikriveni članovi SDP-a s obzirom da su SVI vijećnici HDZ-a u Skupštini Primorsko-goranske županije glasali PROTIV plutajućeg LNG terminala?

–  S obzirom da je riječ o strateškom nacionalnom projektu i da HDZ-ovi zastupnici u Saboru Klarić i Milošević tvrde da će u njemu svoj posao naći mnogi mladi ljudi iz Hrvatske, molim Vas da napokon precizno odgovorite KOLIKO ĆE GRAĐANA HRVATSKE RADITI NA PLUTAJUĆEM LNG TERMINALU??? A ja tvrdim da je riječ o dva radna mjesta- čistačica i portir!- “zakucava”  Mirela.

–  Zbog čega Vlada RH i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike do danas nisu predstavili Studiju isplativosti tog strateški važnog projekta, a Općina Omišalj davno je Studiju isplativosti zatražila od ministra Ćorića. Dakako, nije se niti oglasio.

–  Članica Povjerenstva iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja jučer je nehotično potvrdila neustavnost projekta u kontekstu prostornog planiranja pa Vas pitam mislite li da je u strateškom interesu Republike Hrvatske kršiti Ustav, Zakon o gradnji, Zakon o prostornom planiranju…?

– Ako je riječ o strateškom, prvenstveno energetskom interesu, sigurna sam da znate čiji će plin stizati u Omišalj (američki, katarski, izraelski…?), kome će plin biti distribuiran, odnosno tko je kupac tog plina i po kojoj cijeni pa Vas molim da građane upoznate s tim temeljnim informacijama- poziva načelnica premijera i za kraj pita:

–  Zbog čega do danas Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nije saniralo opasan i otrovan otpad u DINA Petrokemiji što je njihova zakonska obaveza, a što je svojim dopisom Općini Omišalj davno službeno potvrdilo i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske? Molim Vas da uzgred odgovorite i zbog čega, unatoč brojnim dopisima, molbama i apelima, do danas nije zatvoren potpuno ILEGALAN kamenolom na jednoj od najatraktivnijih turističkih lokacija u Omišlju (uvala Voz)?

Sigurna u Vašu brzu reakciju i odgovore, srdačno Vas pozdravljam!- stoji na kraju objave na FB-u uz potpis Mirele Ahmetović, načelnice općine Omišalj.

Nisu Primorci bogobojazni, novokomponirani Dalmatinci koji će puzati pred bilo kime i izdati interese svojih građana za šaku judinih škuda i kakvu sinekuricu, i Andrej Plenković bi to morao imati na umu kad docira Primorcima i politizira oko toga tko ti ima kakve interese i tko su antieuropske, antirazvojne i antiinvesticijske snage u ovoj zemlji…

Mirela Ahmetović foto printscreen N1)

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI