Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
POLITIKA
HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Mirando Mrsić izbačen iz SDP-a :
Vratit ću se nakon stručnog, moralnog i političkog provjetravanja SDP-a!

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Mirando Mrsić, bivši ministar rada u Milanovićevoj vladi, nije više član SDP-a. “Presudio” mu je Glavni odbor stranke, u kojem je, kako javlja Hina, 40 od prisutnih 77 članova, glasalo za Mrsićevo izbacivanje. Okidač je bio Mrsićev prijedlog Zakona o doprinosima kojeg, unatoč pozivu vodstva stranke, nije htio povući iz saborske procedure. No, Mirando Mrsić i SDP već duže vrijeme ne “govore istim jezikom”…

-Razočaran sam odlukom Glavnog odbora. Tim više što nikada nisam čuo razloge zbog kojih je ta odluka donijeta- kazao je novinarima Mrsić, neposredno nakon što je postao bivši SDP-ovac. Nije mu jasno što je problematično u zakonu koji štiti radnike, ali je, kaže, potpuno miran jer se, unatoč pritiscima, nije odrekao vrijednosti u koje vjeruje i koje je svih ovih godina zastupao u SDP-u.

– Zaštita prava radnika i svih koji žive od svog rada jedna je od ključnih vrijednosti u koju vjerujem- tvrdi Mrsić, napominjući kako ovo nije konačan rastanak sa SDP-om,” jer će loši trendovi potvrditi sve ono o čemu sam govorio, a tada će doći vrijeme za stručno, političko i moralno provjetravanje SDP-a i tad ću se vratiti u SDP. Nastavljam dalje, nema odustajanja jer u teškim vremenima, pogled treba usmjeriti prema cilju, podignuti glavu i boriti se za ono u što vjeruješ- poručio je.

Prije glasanja na Glavnom odboru, Mrsić je došao na sjednicu Predsjedništva koje je zatražilo njegovo očitovanje o razlozima zbog kojih odbija povući svoj prijedlog zakona, ali je umjesto toga bivši SDP-ov ministar tek tražio da mu se dostavi pismeno obrazloženje radi čega stranka inzistira na povlačenju za stranku spornog prijedloga zakona .

Inače, prema Mrsićevom prijedlogu zakona predviđene su sankcije za poslodavce koji radnike ne zapošljavaju na neodređeno vrijeme, a SDP, navodno, sprema prijedlog koji predviđa nagrađivanje poslodavaca, odnosno njihovo oslobađanje plaćanja doprinosa za zapošljavanje radnika mlađih od 35 godina.
Dio članova Glavnog odbora SDP-a nije došao na sjednicu, kako veli Mrsić, jer nisu htjeli sudjelovati u njegovom izbacivanju, za koje je glasalo svega 40, od ukupno 103 člana koliko ih ima Glavni odbor.
Mrsić će u Saboru nastaviti djelovati kao nezavisni zastupnik.

Inače, u rujnu prošle godine Mirando Mrsić i Milanka Opačić kažnjeni su od Glavnog odbora opomenom pred isključenje zbog iznošenja javnih kritika na račun vodstva SDP-a i nanošenja štete ugledu stranke.

Da je SDP krenuo oštro u obračun s “mangupima u svojim redovima” razvidno je i po tome što je Predsjedništvo predložilo i smjenu glavnog tajnika Zvane Brumnića i imenovanje dosadašnjeg poslovnog tajnika Nikše Vukasa na tu dužnost.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI