Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
FESTIVALI / FILM
Iz filma "O očevima i sinovima"

Filmovi O očevima i sinovima i Druga strana svega osvojili Velike pečate na 14. ZagrebDoxu

Iz filma "O očevima i sinovima"

Veliki pečat za najbolji film u međunarodnom programu osvojio je film “O očevima i sinovima” sirijskog redatelja Talala Derkija, a u regionalnom programu najbolji je “Druga strana svega” redateljice Mile Turajlić.

U utrci za glavne festivalske nagrade, Velike pečate u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, natjecalo se trideset i osam filmova. Međunarodni tročlani žiri činili su: nagrađivani hrvatski redatelj i snimatelj Boris Poljak, selektor Filmskog festivala Sundance Harry Vaughn i poljska redateljica Anna Zamecka. Veliki pečat za najbolji film u međunarodnom natjecateljskom programu žiri je dodijelio filmu O očevima i sinovima sirijskog redatelja Talala Derkija. Svoju odluku obrazložili su riječima: “Žiri dodjeljuje glavnu nagradu filmu koji prikazuje kako jedan otac pretvara svoje sinove iz djece u obučene ubojice. Golemi rizik kojem se autor izložio donio nam je napetu kombinaciju ljubavi i ekstremizma koja se prenosi s koljena na koljeno.”
Međunarodni žiri dodijelio je i dva posebna priznanja: filmu Grad sunca gruzijskog redatelja Ratija Onelija i Džungla te poznaje bolje kolumbijske redateljice Juanite Onzage.
Veliki pečat za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog program regionalni žiri dodijelio je srpskom filmu Druga strana svega redateljice Mile Turajlić. Žiri u sastavu: direktorica festivala Sheffield Doc/Fest Elizabeth McIntyreRalph Eue, selektor festivala DOK Leipzig i Ognjen Glavonić, redatelj, direktor i suosnivač Filmskog festivala u Pančevu,  istaknuo je kako je riječ o filmu koji  tečno gradi pripovijest o potpunim suprotnostima spajajući svakodnevno i epsko. “Intimni prizori odnosa majke i kćeri odvijaju se ispred kulise turbulentne povijesti zemlje u stalnom prevratu. Dojmila nas se jasna struktura složene radnje i osjećajnost s kojom su dočarani veliki dokumentarni trenuci.” Isti je film osvojio i HT nagradu publike, a regionalni žiri dodijelio je i dva posebna priznanja: slovensko-hrvatskom filmu Playing Men Matjaža Ivanišina i hrvatsko-slovenskom filmu Dani ludila Damiana Nenadića.

Iz filma “Druga strana svega”

Mali pečat za najbolji film autora/ice do 35 godina dobio je film Preko svih granica poljske redateljice Marte Prus “za izvrstan prikaz snažnih arhetipskih likova u ozbiljnom klasičnom sukobu, koji je nastao samo uz pomoć prirodnih alata dokumentarističkog promatranja.”
Žiri sekcije Movies That Matter nagradu za film koji na najbolji način promiče ljudska prava dodijelili su filmu O očevima i sinovima sirijskog redatelja Talala Derkija. Žiri smatra da “unatoč činjenici da se autor u filmu drži postrani, svjesno birajući ulogu promatrača umjesto sudionika, film uspijeva dokumentirati i traumu čovjeka koji je svakom snimljenom scenom sve dalje od domovine svojih sjećanja i sve bliže spoznaji da je ona zauvijek nestala. Iako prizori često ostavljaju osjećaj jeze u očigledno sumornoj perspektivi, film ima snažan pozitivan učinak. Hrabrost autora koji je odlučio dokumentirati važnu priču u izuzetno teškim okolnostima, stavljajući na kocku i vlastiti život, daje gledateljima dopuštenje i obvezu da također budu hrabri.”
Posebnim priznanjima žiri je nagradio mađarsko-njemački film Zarobljena žena autorice Bernadett Tuza-Ritter i češko-hrvatski U slučaju rata Jana Geberta.
Nagradu Teen Dox za najbolji film o problemima mladih osvojio je ruski film Ljepota Kristine Kuzakmetove.
Nagrada Mojoj generaciji – koju dodjeljuje Nenad Puhovski, osnivač i direktor ZagrebDoxa, filmu autora svoje generacije – pripala je filmu Ljudska rijeka renomiranog kineskog redatelja, konceptualnog umjetnika i političkog aktivista Ai Weiweija. “Ljudska rijeka nije samo monumentalni prikaz jedne od najvećih kriza našeg doba nego i dramatičan i osoban produžetak iznimnog umjetničkog opusa Ai Weiweija i, naposljetku, bitan doprinos aktivnostima na području borbe za ljudska prava”, stoji u pojašnjenju Nenada Puhovskog.
Ove godine na ZagrebDoxu je prvi put dodijeljena i Nagrada FIPRESCI – Nagrada Međunarodne federacije filmskih kritičara. Žiri koji je činila njemačka novinarka i filmska kritičarka Carolin Weidner, britanska kritičarka Collete de Castro i domaća novinarka i kritičarka Marcella Jelić nagradu je dodijelio filmu Druga strana svega Mile Turajlić. “Časna žena koja ne misli da je zaslužila počasti. Stan koji nikada nije trebao biti stan, nego je postojao takav kakav je dulje od 70 godina. Pragmatičnost koja je postala strast na političkoj pozornici. Film Mile Turajlić Druga strana svega zbližava, otkriva i donosi sklad”, stoji u pojašnjenju žirija.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI