Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
KULTURA
Festival tolerancije-JFF Zagreb u svom će dvanaestom izdanju prikazati više od 70 filmova, a glavni gost je Efraim Zuroff

Festival tolerancije-JFF Zagreb u svom će dvanaestom izdanju prikazati više od 70 filmova, a glavni gost je Efraim Zuroff

Efraim Zuroff, poznat i kao “posljednji lovac na naciste”, Firas Fayyad, redatelj najboljeg dokumentarnog filma Sundance Film Festivala 2017. i prvog sirijskog filma nominiranog za nagradu Oscara: Last Men in Allepo,  Major Dodge, producent Jadnika, Nicolo Donato, redatelj filma Preko mora, samo su neki od intrigantnih gostiju ovogodišnjeg Festivala tolerancije, koji se održava od 8. do 14. travnja u Zagrebu.

Festival tolerancije – JFF Zagreb u svom će dvanaestom izdanju prikazati više od 70 filmova, donosi dvije zanimljive izložbe, diskusije, okrugle stolove, predstavljanja knjiga i projekata, edukacijska jutra, Festivalski market te koncerte.
Festival tolerancije nije isključivo filmski festival, već se trudi svojim radom ukazivati na bitna pitanja roda, spola, rase i društvenog statusa, promicati ideju ravnopravnosti te svojim radom stvarati tolerantnije društvo, tako da i ovogodišnji bogati filmski program pokriva upravo takve teme, ovaj put s posebnim naglaskom na pitanje izbjeglica, koje je jedno od gorućih humanitarnih pitanja današnjice.
Uz filmski program tu je i edukativni dio festivala koji uključuje edukacijska jutra, predstavljanje intrigantne knjige Efraima Zuroffa “Operacija Posljednja prilika – Potjera za nacističkim zločincima” i inicijative koja je urodila osudom sto deset nacističkih zločinaca (u Kinu Europa 9. travnja).
Program Tolerance Talk donosi okrugle stolove s temama ‘Budućnost Europe – Europa koju želimo’ posvećen izbjegličkoj krizi, ‘Zagreb, tak’ imam te rad’, o prilagodbi imigranata u hrvatsko društvo koji se nadovezuje na projekciju filma Dragi susjedi Nebojše Slijepčevića, te razgovor o zlostavljanju žena, koji se nastavlja na dokumentarni film Bolji čovjek.
Prije službenog početka festivala na pet javnih zagrebačkih lokacija postavit će se svjetski poznata zbirka portretnih fotografija Humanae, brazilske umjetnice Angelice Dass. Uz to, mlada španjolska umjetnica Silvia Grav, predstavit će projekt O holokaustu – zbirku crno-bijelih fotografija, koje će od 10. do 20. travnja biti izložene u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu.
Ulaz na sve projekcije i predavanja je besplatan, a sve detalje programa potražite na stranicama FESTIVALA.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI