Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POLITIKA
Arhiva: Plenković i Božanić u 'srdačnom razgovoru' (foto http://www.zg-nadbiskupija.hr)

Država Božja:
Premijer Plenković cijeli dan šalje uskrsne čestitike

Arhiva: Plenković i Božanić u 'srdačnom razgovoru' (foto http://www.zg-nadbiskupija.hr)

Predsjednik Vlade države Republike Hrvatske Andrej Plenković, poput nekog fiktivnog državnog dužnosnika iz romana Država Božja 2053. Ive Brešana, od sinoć se bavi uglavnom zbivanjima koja se tiču katoličkog blagdana Uskrsa. Poput zapisničara u nekom županom dvoru danas cijeli dan šalje uskrsne čestitike preuzvišenima i uzoritima (vidi vlada.gov.hr). Kako je poznato široj javnosti, zasad ih je poslao tri komada.

Jedna je upućena kardinalu Josipu Bozaniću, nadbiskupu zagrebačkom.

– Uzoriti gospodine kardinale, u ime hrvatske Vlade i u svoje osobno, od srca Vam želim blagoslovljen Uskrs, da bude ispunjen mirom i obnovljenom snagom. Svim svećenicima, redovnicama i redovnicima te vjernicima Zagrebačke nadbiskupije želim radostan blagdan Isusova uskrsnuća. Najsvetiji nas kršćanski blagdan iznova poziva da zajedno ustrajemo u konkretnim rješenjima i naporima u izgradnji bolje, pravednije i sretnije budućnosti za naš narod – čestita uzvišeni A. Plenković.

Obljetnicu Isusuova uskrsnuća čestita i drugom poglavaru, predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, zadarskome nadbiskupu monsinjoru Želimiru Puljiću.

-Preuzvišeni oče nadbiskupe, neka nas najveći kršćanski blagdan obnovljene nade i pomirenja ujedini u zajedničkom služenju hrvatskom narodu i našoj Domovini. U ime hrvatske Vlade i osobno želim Vam blagoslovljen Uskrs, kao i svim svećenicima, redovnicama i redovnicima Hrvatske biskupske konferencije! – veli uzoriti A. Plenković.

Dakako, nije fra premijer zaboravio ni ostale, pa upućuje i uskrsnu čestitku ‘vjernicima koji Uskrs slave prema gregorijanskom kalendaru’.

Službene stranice Vlade RH pune su čestitki

– U ime Vlade Republike Hrvatske i osobno čestitam Uskrs svim vjernicima. Poruka najvećeg kršćanskog blagdana poziva nas na toleranciju i međusobno razumijevanje. S obnovljenom vjerom i snagom, zalagat ćemo se za zajedništvo i solidarnost u društvu te donošenje odluka na dobrobit svih hrvatskih ljudi. Svim vjernicima želim da proslave Uskrs sa svojim bližnjima u miru i radosti – nadahnuto čestita Plenković, odnosno njegova služba za pisanje čestitki.

Nije u katoličkom ushitu premijer zaboravio ni hrvatske građane koji su židovske vjeroispovijesti, pa je i njima poslao čestitku koja nema veze u povodu blagdana Pesaha, u kojoj stoji:

-U ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, svim vjernicama i vjernicima židovske vjeroispovijesti od srca čestitam Pesah! Blagdan kojim se slavi izbavljenje od ropstva podsjeća nas na važnost slobode kao temeljne ljudske vrijednosti, a upravo je to univerzalna poruka Pesaha koja se ne smije zaboraviti. Uz želje da nadolazeće blagdanske dane provedete u ozračju mira i radosti, okruženi obitelji i najmilijima, još jednom iskreno čestitam! – čestita A.P.

Inače, nije predsjednik Vlade Andrej Plenković danas samo slao uskrsne čestitke, danas je na Hvaru posjetio i mons. Slobodana Štambuka, hvarskog biskupa koji odlazi u mirovinu.

Sinoć je pak, kako javlja Vlada RH, u društvu obitelji, prijatelja i mještana Hvara te župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana sudjelovao na Hvaru u procesiji „Za križen“.

Svaka sličnost s radnjom romana Država Božja 2053. Ive Brešana je… slučajna.

Arhiva: Plenković i Božanić u ‘srdačnom razgovoru’ (foto http://www.zg-nadbiskupija.hr)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI