Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
Ilustracija/Foto:Tris

Dok Vlada odugovlači Ladislav Ilčić putuje Hrvatskom i plaši javnost nepostojećim “trojanskim konjem” Istanbulske konvencije:
rodnom ideologijom

Ilustracija/Foto:Tris

Za tjedan ili dva ratifikacija Istanbulske konvencije trebala bi se naći na dnevnom redu Vlade, najavio je danas prigodno premijer Andrej Plenković. Njegova najava dala je novi vjetar u leđa sustavnoj kampanji koja širi dezinformacije o Istanbulskoj konvenciji pa se sada najavljuje i pokretanje referenduma!? Dok Vlada odugovlači, Ladislav Ilčić putuje Hrvatskom i plaši javnost nepostojećim “trojanskim konjem” Istanbulske konvencije: rodnom ideologijom.

-Procedure su provedene, javna rasprava je provedena, sve dileme koje postoje, mislim da nisu takvog karaktera da ne mogu biti premoštene. Trebamo se koncentrirati na bit konvencije, a to je zaštita od nasilja, kazao je Plenković danas na početku sjednice Vlade.
Bila je to prigodna izjava, jer nije to prvi put da se na određene datume daju obećanja koja se prolongiraju. Tako je primjerice bilo i krajem 2016. kada je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Plenković najavio kako će Vlada što skorije pokrenuti postupak saborske ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
Odugovlačenje ratifikacije, koje traje i dalje, samo je, na žalost, dalo sve više medijskog prostora za potpuno iskrivljene interpretacije Istanbulske konvencije. Takozvane javne rasprave, a zapravo je riječ o dezinformiranju javnosti, udaljile su se od svrhe samog dokumenta-spriječiti nasilje nad ženama. Raznorazne kampanje u organizaciji udruga kao što su U ime obitelji, Vigilare i stranke Hrast, sustavnim javnim istupima i tribinama plaše javnost nepostojećim “trojanskim konjem” Istanbulske konvencije: rodnom ideologijom. Pa nam tako putujući diljem Hrvatske Ladislav Ilčić, između ostalog, dijeli mudrosti o ženskim hormonima i nastavlja dezinformirati građane, a vrata će mu sljedećeg tjedna otvoriti i šibenska Gradska knjižnica na još jednoj u nizu tribina na kojoj se “prokazuje” samo njihova istina o Istanbulskoj konvenciji.
Zbog kampanja koje se vode protiv Istanbulske konvencije reagiralo je i Vijeće Europe koje je pozvalo države članice,u povodu Međunarodnog dana žena, da ratificiraju Istanbulsku konvenciju. Vijeće Europe poslalo je jasnu poruku da u Istanbulskoj konvenciji nema nikakva pokušaja izmjene rodnih uloga.
Vijeće Europe zadnjih mjeseci uočava da nekoliko vlada odugovlači s ratifikacijom Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koju su gotovo sve države članice potpisale, a 28 i ratificiralo, stoji u priopćenju Vijeća Europe.
-U Konvenciji nema nikakva pokušaja izmjene rodnih uloga, objašnjava u videoisječku Bridget O’Loughlin, izvršna tajnica Istanbulske konvencije.
Međutim, u Konvenciji se kaže da je zbog rodnih uloga koje su do danas izgrađene žena često  smatrana “manje važnom ili manje utjecajnom” i zbog takvih “rodnih stereotipa” žena je ranjivija od muškarca kad je riječ o nasilju, dodaje O’Loughlin.
-Ne čujete često da je muškarac premlaćen samo zato što je muškarac. S druge strane nasilje u svim segmentima života – bilo u politici, u obitelji, na ulici, na društvenoj mreži – upereno je prema ženi upravo zato što je žena, objašnjava O’Loughlin.
O’Loughlin ističe kako Konvencija zahtijeva edukaciju koja će prekinuti stereotipe temeljene na ideji da su žene inferiorne muškarcima, kao i ideji da je u redu ako muškarac tuče ženu. U Konvenciji nema “nikakvih zahtjeva” prema državama da priznaju istospolni brak i jedina je njezina svrha spriječiti nasilje i progoniti počinitelja. U tekstu nema ni nikakvog zahtjeva za legalnim priznavanjem trećeg spola ili transrodnih osoba, jedino postoji zahtjev da “nitko ne smije biti diskriminiran”, poručuje  O’Loughlin te dodaje kako Konvencija treba zaštititi sve osobe od nasilja, ne samo žene i djevojčice, nego i muškarce i dječake.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI