Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Ivica Todorić u društvu magaraca (foto www.ivicatodoric.hr)

Dinastija Todorich:
Dostava 1 kg banana u dvorac, beštek za 210 tisuća kuna, mjesečno 697 tisuća kuna za jahtu

Ivica Todorić u društvu magaraca (foto www.ivicatodoric.hr)

– Ja sada kažem Todorić nema para, Todorić nije bogat, a meni nitko ne vjeruje, svi ljudi misle da ja ležim na parama i da ne znam kuda ću s parama… Dobio sam plaću, dao sam je u kuću, a mi smo naravno živjeli jer sam djelomično trošio dividendu… – napisao je Ivica Todorić (67) u jednoj od serije svojih literarnih uradaka, poslanica koje slaže dan za danom na web stranici www.ivicatodoric.hr.

Ivica (67), koji je u strahu od tamnice munjevito i spektakularno pobjegao u Englesku iz mile države koju je zajedno sa svojim političkim pokroviteljima spretno isisavao desetljećima, zasad još nije reagirao na tekst objavljen u Jutarnjem listu. Toj je novini netko tutnuo dijelić računa po kojima se, ukoliko su autentični, vidi kako su Todorići besmislene luksuze plaćali novcem s Agrokorova računa.

To je još jedna epizoda iz tzv. slučaja Agrokor, a u kojem je narodu netko servirao još malo K plus informacija, a kako bi se nekoliko dana zabavljao pojedinostima iz groteskne sapunice o dinastiji Todorich  i njihovim pokroviteljima, odnosno o hrvatskoj gospodarsko-političkoj kaljuži u koju je zbog obijesti i gramzivosti uvučena čitava država.

Dakako, ako sve zajedno nije spretno izrežirana predstava za hrvatski živalj, budući da Todorić i dalje navodno nesmetano živi u Londonu, a otprije nekoliko dana je njemu i ostalim osumnjičenicima odmrznuta nakratko smrznuta imovina, tako da sad ispada kako se zapravo nije desilo ništa (osim što su isparile milijarde), odnosno da je vuk pojeo magarca, kako se to kaže.

Mjesečno 697.907,22 kuna za jahtu

No namagarčeni narod se, eto, može prigodno i aktualno zgražati nad prikazanim računom za leasing jahturine koju su koristili Todorići: mjesečno su ga plaćali nevjerojatnih 697.907,22 kune ili 94.108,70 eura (!).

Novcem kojime se, primjerice, stotinu nezaposlenih moglo zaposliti i dobijati mjesečnu plaću od 6979,07 kuna.

Londonski bijeg od novinara…. foto printscreen HRT/Youtube

Mjesečno gotovo stotinu tisuća eura za plastično plutajuće korito. Novcem Agrokora. Premda su za potrebe ljetnog lješkarenja i brčkanja u moru istodobno imali i vlastiti dobro utvrđeni otok kod Rogoznice, a za za kojega opet nisu plaćali ni kune.

– U 11 godina bio sam jedanput pola sata na toj jahti – rekao je Ivica Todorić u svojoj prvoj objavi.

O osobnim mlaznim avionima, privatnim zrakomlatima, bahatim ljetovanjima i zimovanjima, boravcima u najskupljim hotelima, putovanjima, degutantnoj kupovini preskupe odjeće i obuće po svjetskim buticima i ostalim ljigavim pojedinostima… tjeskobno je i deprimantno razmišljati.

Dostava kila banana u dvorac

Evo ipak još jednog podatka koji se objavljuje: samo u jednom dijelu sobe-ormara njegove kćeri Ive Balent istražitelji su naišli na tzv. bogatstvo, navodno samo torbice na koje su nabasali u dijelu garderobe vrijedne oko 300 tisuća eura.

Nije ipak sve bilo tako skupo. Recimo, na nekom računu od 3. siječnja 2011. piše kako je netko od Todorića u Konzumu naručio dostavu – jednog kilograma banana. U Kulmerove dvore. Račun je iznosio 7,58 kuna, a plaćen je – novcem Agrokora.

I.T. (66) u društvu stada koza (foto: www.ivicatodoric.hr)

Mlađi Todorići vole skijati, na primjer u St. Moritzu, a u tamnošnjem hotelu su, tvrdi Jutarnji list, u nekoliko dana samo za dodatne usluge (minibar, masaže..) spiskali 110.515 kuna.
A Ivičina nevjesta i unuka bi u kazalište otišle u New York. Tamo su odletjele pogledati dva mjuzikla: Kralj Lavova i Wicked (Zao) zašto su karte plaćene 6630 kuna, avioni 40 i nešto tisuća kuna, a noćenje u hotelu 19.400 kuna. Nema brige, plaća Agrokor.

Agrokor je platio i beštek, pribor za jelo koju je Ivičina supruga Vesna kupila u trgovini na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma i to ravnih: 210.019,87 kuna. Riječ je o 12 žlica, 24 vilice i 24 noža itd.

Da… Žlice za 210 tisuća kuna.

Las Vegas

Kad se ima onda se ima. A Jutarnji tvrdi kako oni imaju račun na kojem je vidljivo da je Ivičin sin Ivan Todorić tijekom siječnja 2017. na kartici švicarskog Agrokora potrošio 22.266,48 švicarskih franaka na put u Las Vegas i zabavu u casinima, nakon čega je otišao na skijanje u susjednu Kanadu u skijaški resort Blackcomb Whistlera. Tamo je, vele, već prvi dan na zabavu spiskao 4894,32 kanadska dolara (oko 33 i pol tisuće kuna).

Daljnje nabrajanje troškova bi izazvalo veću zebnju te želučane tegobe, pa s time prestajemo.

Umjesto zaključka, evo dijela iz jedne od Ivičinih poslanica.

– Danas sve te stotine ljudi, koji nekoliko mjeseci rade pretres i koji u stvari traže Todorićeve pare, na kraju ne mogu pokazati ni jednu kunu, ni jedan euro da je otuđen iz Agrokora. I da je Ivica Todorić stavio na nekakav svoj račun, da su djeca od Ivice Todorića stavila na svoj račun, da su moji suradnici i menadžment stavili na svoj račun… – piše Ivica Todorić.

Ivica Todorić u društvu magaraca (foto www.ivicatodoric.hr)

Todorić i Putin u raspadajućem izlogu (foto TRIS/G. Šimac)

Ljekarna, Konzum, Agrokor… (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI