Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
POLITIKA
'Hitni' sastanak u Slavonskom Brodu (foto Grad Slavonski Brod)

Brođanima zagađena voda:
‘Hitna’ reakcija – tri dana nakon izlijevanja nafte i benzina

'Hitni' sastanak u Slavonskom Brodu (foto Grad Slavonski Brod)

– Grad Slavonski Brod ovim putem upozorava sve građane da ne koriste vodu za piće, ni na koji način. To znači da voda iz vodovodnih cijevi nije zdravstveno ispravna niti nakon termičke obrade. Za sada nije poznato do kada će trajati nastale okolnosti – izvješteno je nakon sinoćnjeg hitnog sastanka Stožera civilne zaštite Grada Slavonskog Broda.

Oni, kao i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara  su ‘hitno’ sazvali tu sjednicu kad su zaprimili službenu informaciju Zavoda za javno zdravstvo u Slavonskom Brodu da je drastično povećana koncentracija ugljikovodika u vodi, te da voda nije zdravstveno ispravna.

– Prvi uzorci vode odneseni su na analizu i testiranje danas poslijepodne, nakon što je gradonačelnik javno upozorio kako nadležne institucije umanjuju razmjere ekološkog incidenta koji je doveo ove alarmantne situacije. Rezultati analize vode su pokazali i deseterostruko veće količine u uzorcima od dopuštene granične vrijednosti. Do ekološkog incidenta, koji je doveo do zagađenja vode, došlo je 28. ožujka 2018. tijekom ispitivanja stanja produktovoda Slobodnica – Brod ( BiH) u blizini zapadnog ulaza u Slavonski Brod u tlo je iscurila veća količina nafte. Navedeni produktovod ispituje se od strane tvrtke Crodux plin, koja je nedavno dobila ugovor za dostavljanje plina na ovoj trasi s ciljem njegove prenamijene u izravni plinovod kojim bi se Rafinerija nafte Brod povezala s plinskim transportnim sustavom Hrvatske. Produktovod prolazi vodozaštitnim područjem Slavonski Brod II i to u duljini od oko 5 kilometara. Upravo zbog zaštite zdravlja i sigurnosti 160.000 građana koji koriste vodu s ovog vodozaštitnog područja gradonačelnik je danas zatražio i od predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministara zaštite okoliša, zdravstva i gospodarstva te svih nadležnih inspekcija zatražio hitno uključivanje u ovaj problem te nužno angažiranje neovisnih stručnjaka koji trebaju utvrditi okolnosti zbog kojih je došlo do ovog ekološkog incidenta, razmjere nastale štete i naložiti potrebne mjere sanacije – izvjestili su sinoć.

‘Hitni’ sastanak u Slavonskom Brodu (foto Grad Slavonski Brod)

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara onečišćenje vodocrpilišta povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu oko 13,00 sati zapadno uz vodozaštitnu zonu, kada je tijekom tlačne probe produktovoda za naftu i naftne derivate došlo do istjecanja naftnih derivata u okoliš.

Usput Duspara pokušava umanjiti učinak ove ekološke katastrofe, pa ističe kako nije istina da vodu nema 160.000  ljudi, nego da je bez pitke vode 60.000 stanovnika Slavonskog Broda i još 30.000 građana iz susjednih općina, ukupno 90.000 ljudi, te ujedno upozorava kako voda nije za piće i ni za kuhanje.

-U tijekom noći digli smo robne rezerve, došlo je sedam cisterni u grad, a očekujemo i manje kanistre da građani mogu dobiti vodu. Još oko 200 tisuća litara flaširane vode bi trebalo stići iz robnih rezervi. Molimo građane da ne šire paniku, osigurat ćemo dovoljno vode – kaže gradonačelnik.

Duspara nadalje nešto priča o ‘terorizmu’ i ‘zataškavanju’, no ovdje je i budali jasno da su jedini ‘teroristi’ aljkave institucije i naftne kompanije kojima je profit bitniji od okoliša i zdravlja ljudi.

-Ovo je ravno činu terorističkog napada. Ovo nije mala stvar, ovo se nije moralo dogoditi da su se poduzele prave mjere. Incident se pokušao zataškati. Sanacija nije odrađena, to je na ulazu u Slavonski Brod. Problem je u tome što sanacija nije odrađena, skinut je samo površinski sloj. Ovo se pokušalo zataškati, nije iscurilo 150 litara kako su rekli već mislim da se radi i preko 10 tisuća litara –  kazao je Duspara.

Slaba utjeha za stotinjak tisuća ljudi kojima je ovo pokvarilo blagdane.

Ilustracija

 

– U duhu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa koji za vjernike simbolizira Kristovu muku, ali prije svega čin vjere u uskrsnuće te novi početak, potrudimo se što više istinski voljeti i praštati jedni drugima. Prisjetimo se svih naših sugrađana kojima je potrebna podrška i pomoć te im pomognimo da Uskrs provedu u radosnom ozračju – čestitao im je jučer Uskrs Duspara.

No evo i važnih informacija o podjeli vode:

Grad Slavonski Brod  obavještava građane kako je osigurana potrebna voda potrebna iz državnih zaliha. Cisterne s vodom danas će se nalaziti na idućim lokacijama:

1.Budanika- igralište ( za područje MO Budainka i Kolonija)
2.Mjesni dom Brodsko Vingorje- za područje Vinogorja i Podvinja
3.Jelas i Rimas-parking preko puta crkve kod Aero kluba
4.Bolnica i Dom umirovljenika (cisterna trenutno razvozi vodu na ovim lokacijama, a nakon toga ide prema Radničkom trgu)
5.Livada – novi mjesni dom
6.Mikrorajon – između samoposluge i dječjeg vrtića Radost
7.Naselje Slavonija I i II i Plavo polje- cisterna će stajati ispred Gimnazije Matija Mesić

-Danas tijekom dana u Slavonski Brod stiže dodatnih 200.000 litara flaširane vode, koja će se dijeliti po mjesnim odborima. Sve daljnje informacije pratite na službenim stranicama Grada i putem Facebooka – vele u Gradu Slavonskom Brodu.

Brođanima želimo ugodne blagdane, unatoč ekološkoj katastrofi.

Ilustracija

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI