Neovisni novinarski portal
22.4.2021.
FILM / KULTURA / POLITIKA
Besplatni događaj: Film Gradonačelnica, pa razgovor s Tomislavom Tomaševićem i Ivom Marčetić

Besplatni događaj:
Film Gradonačelnica, pa razgovor s Tomislavom Tomaševićem i Ivom Marčetić

 U okviru projekta Kultura promjene Studenskog centra u Zagrebu u četvrtak, 29. ožujka 2018., u  19:30 u MM centru u Zagrebu (Savska 25) priređuje se projekcija dokumentarnog flma Gradonačelnica, a potom i razgovor sa Tomislavom Tomaševićem (ZG vijećnik Zagreb je naš!) i aktivisticom Ivom Marcetić. Ulaz na ovo zbivanje je besplatan.

– Film Gradonačelnica (Alcaldessa) u režiji Paua Fausa prati godinu dana u životu Ade Colau, od vremena koje je provela organizirajući antideložacijske borbe u Barceloni do dana kada je prisegnula kao prva gradonačelnica toga grada. Ova intimna kronika – u kojoj se koriste i privatne snimke Adina video-dnevnika – te privilegirani uvid u unutarnje mehanizme nove građanske platforme, otkriva izvanredno putovanje u kojem su dvije prevladavajuće teme ujedinjene: povijesna pobjeda,  ilustrativna za političke promjene koje se odvijaju na jugu Europe te unutarnje borbe osobe koja se boji da ne postane ono što je često i sama propitivala. Gradonačelnicu gledamo 29. ožujka u 19:30 u MM centru, a nakon filma slijedi razgovor s Tomislavom Tomaševićem, kandidatom za zagrebačkog gradonačelnika ispred platforme Zagreb je NAŠ! i zastupnikom u Gradskoj skupštini, te arhitekticom  i aktivisticom Ivom Marčetić. Razgovor moderira Jelena Ostojić – najavljuje Štefica Bartolin iz SC-a.

Gradonačelnicu prikazujumo u sklopu projekta Kratke slike, programske cjeline Proširena slika koja se bavi odnosom kinematografije prema društveno političkim temama.

Više informacija potražite na službenima stranicama MM centra i Facebook eventu.

Malo više informacija o filmu i redatelju:

Alcaldessa 2016., Španjolska, 88′, dokumentarac, jezik: Katalonski i Španjolski, podnaslovi: Engleski jezik

Nagrade i festivali: Gaudi Awards – najbolji dokumentarac, Málaga španjolski filmski festival 2016 – Silver Biznaga za najboljega režisera; DOK Leipzig 2016; Međunarodni filmski festival Jaipur 2016.; Traverse City filmski festival – nagrada za najbolji prvi film.

Pau Faus rođen je u Barceloni 1974. Arhitekt je, vizualni umjetnik i dokumentarist. Snimio je nekoliko kratkih filmova (La ciudad jubiladaEntre bastidores i Pedagogy). Njegov umjetnički i socijalni nemir zaslužni su za stvaranje Comando Video2013., servisa za društvene pokrete i dokumentiranje njihova svakodnevnoga djelovanja, a što je bio i povod za snimanje njegova prvoga srednjometražnoga filma Sí se puede. Siete días en PAH Barcelonau 2014., o borbi protiv deložacija u Španjolskoj. Gradonačelnica je njegov prvi dugometražni film.

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI