Neovisni novinarski portal
8.12.2023.
IZDVOJENO
“Sluškinje” ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije!

“Sluškinje” ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije!

“Sluškinje” ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije, 10. veljače u 12 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Kao dio globalnog prosvjeda Milijarde ustaju (One billion rising) ovog vikenda će se prosvjedovati za zaštitu žena od nasilja odnosno za ratifikaciju Istanbulske konvencije.
U fokusu ovogodišnjeg prosvjeda One billion rising (koji se diljem svijeta održava 14.veljače) je ponovno SOLIDARNOST. Ovogodišnja tema je “Solidarnost protiv iskorištavanja žena”, budući da su neoliberalne politike i pohlepni kapitalizam postali motor većine vlada, donoseći duboke posljedice za radničku klasu i marginalizirane skupine u društvu među kojima su i žene.
-Ne može biti revolucije bez solidarnosti. Na promjenu sustava, razmišljanja, struktura, svijesti i razumijevanje nasilja, na promjene u politikama koje utječu na žene i na promjenu obrazaca dominacije i eksploatacije, ne možemo pozivati sami, ističu iz inicijative One billion rising.
Organizatori zagrebačkog prosvjeda zato pozivaju da pokažete solidarnost i pridružite se prosvjedu:
Pridružite se povorci “sluškinja” koje žele živjeti u Hrvatskoj i svijetu, bez nasilja nad ženama i djevojčicama. “Sluškinjama” je dosta kontinuiranog nasilja nad ženama i djevojčicama, dosta je kontrole nad našim tijelima te sustava koji ne kažnjava nasilnike! 

Nećemo dopustiti da se distopijski scenarij “Sluškinjine priče” (autorice Margaret Atwood) dogodi u Hrvatskoj te da se žene svode samo na služavke kojima se oduzimaju prava i čiji se glasovi utišavaju. 

Nad ženama se vrši nasilje u njihovom domovima, radnim mjestima, na ulici, u okviru obitelji. Više od milijun žena i djevojčica diljem svijeta žrtve su seksualnog nasilja, prisilnih brakova, nasilja od strane trenutnih i bivših partnera, seksualnog uznemiravanja na poslu, mobbinga, bivaju ubijene, sve samo zato što su – žene. 

Istanbulska konvencija je alat kojim je zaštita žena i djevojčica u Hrvatskoj ostvariva. Zato zahtijevamo da Vlada i Sabor ratificiraju Konvenciju i ne pristajemo ni na što manje. 

Žene, koje se doživljava samo kao “sluškinje”, izlazit će na ulice sve dok se Konvencija ne ratificira. 

I tebi je dosta biti »sluškinja«? Pridruži nam se!: Ustani s nama i dođi na prosvjed u 12:00 u subotu, 10.2. na Cvjetni trg u Zagrebu.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI