Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
Dalija Orešković i Nataša Novaković/Izvor:N1 televizija

Sabor nije izabrao novu predsjednicu Povjerenstva za sukob interesa:
Nataša Novaković ostala “kratka” za jedan glas

Dalija Orešković i Nataša Novaković/Izvor:N1 televizija

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa danas u Saboru nije izabrana. Zastupnici su tajnim glasanjem odlučivali između dosadašnje predsjednice Dalije Orešković i novokandidirane Nataše Novaković. Obje su  pravnice po struci, no prijedlog vladajuće koalicije je bila Novaković. Potrebnu većinu od najmanje 76 zastupničkih glasova, nije, međutim,  dobila nijedna. Rezultat glasanja, 75 za Novaković i 46 za Orešković, trebao bi ponajprije zabrinuti premijera Andreja Plenkovića jer govori o krhkoj saborskoj većini.  Unatoč dogovoru u koaliciji, njihova nova akvizicija za povjerenicu, nije prošla. Netko je sabotirao dogovor. Tko, pitanje je sad!

Puno lakše i jednostavnije bilo je izabrati nove članove Povjerenstva, pa će to u narednih pet godina mandata biti Tončica Božić ( 80 glasova), Davorin Ivanjek ( 80 ), Tatjana Vučetić ( 82 ) i Aleksandra Ileković Jozić ( 106 ). Odluku o sastavu novog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je 127 prisutnih od ukupno 151 izabranog zastupnika.

Novi test homogenosti vladajuće većine u Saboru najavljen je za 28. veljače ( jer danas nakon prvog kruga glasanja više nije bilo kvoruma ), kada će zastupnici dobiti novu priliku da odluče o budućoj predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Za očekivati je da će do tada koalicijski zastupnici biti prikladno „disciplinirani“, kako im se ne bi ponovilo današnje neugodno iznenađenje.

Dosadašnjem sazivu Povjerenstva mandat je, inače, istekao 11. veljače. Zašto Dalija Orešković nema podršku vladajućih za još jedan mandat, nitko nije ni pokušao objasniti. Poznato je, tek, da se dosadašnja predsjednica Povjerenstva zamjerila Kolindi Grabar Kitarović problematiziranjem njezinog odnosa s notornim Zdravkom Mamićem koji joj je organizirao rođendansku proslavu i , navodno, nekoliko večera. Mimo toga, nije jasno što to Daliju Orešković čini nepodobnom za novi mandat, i napose što to ona nema a Nataša Novaković koju HDZ preferira, ima. Osim ako vladajućoj većini ne smeta što su Orešković javno podržali oporbeni SDP i Glas…

Dogodi li se slučajno da se ni u drugom, pa čak ni u trećem izbornom krugu čelnica Povjerenstva ne izabere, bit će raspisan novi natječaj. Zanimljivo je da je Odbor za izbor i imenovanja Daliji Orešković dao jednoglasnu potporu za kandidaturu, iako se već neko vrijeme govori kako HDZ i partneri imaju svoju kandidatkinju koju će u Saboru poduprijeti. Očekivalo se , stoga, da će Nataša Novaković proći u prvom krugu, ali netko se iz redova koalicijske većine odlučio „poigrati“, predomislio se i glasao protivno dogovoru. Takav ishod nije zabrinuo samo HDZ nego i HNS koji se, moguće, pribojava da bi krivnja mogla pasti na nekog njihovog neposlušnika. S obzirom da je Novaković nedostajao tek jedan zastupnički glas da bude izabrana, a HDZ redovito tvrdi kako u Saboru ima potporu bar 78 zastupnika, teško da će koalicija dopustiti da joj se “greška” ponovi. Ali, s tajnim glasanjem se nikad ne zna…

 
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI