Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
Rušenje Jabuke  /foto Facebook

Ruše Jabuku na 50. rođendan – GK Jabuka:
Grad Zagreb nezakonito ruši klub

Rušenje Jabuke /foto Facebook

Ruše ‘Jabuku’, legendarni zagrebački klub na adresi Jabukovac 28. Uoči 50. rođendana kluba.

– Četiri dana prije 50-og rođendana, Grad Zagreb je započeo nezakonito rušenje Jabuke. Jutros u 10 sati, uz prisustvo zaštitarske tvrke Bilić – Erić, Grad Zagreb je srušio binu na terasi Jabuke. Prije nešto više od godine dana provaljeno je u klub i otuđen je dio terase koji je klub nesmetano koristio više od 40 godina. Danas je devastacija kluba nastavljena daljnjim nezakonitim rušenjem iako se oko Jabuke na sudu vode dva spora – izvjestili su prije sat vremena iz GK Jabuka. 

Kako ističu, policija je po njihovoj prijavi ‘popisala sve osobe koje su sudjelovale u ovom barbarstvu.’

– Protiv njih i svih odgovornih osoba morat ćemo podnijeti kaznene prijave. Za opstanak Jabuke borit cemo se svim zakonitim sredstvima. Apeliramo na Ministarstvo kulture da zaštititi Jabuku kao kulturnu baštinu i da ne dopusti da ju isti barbari razore kao sto su to napravili i Saloonu – poručuju iz GK Jabuka. 

Inače, prije nešto više od godine dana smo pisali o ondašnjoj devastaciji kluba GK Jabuke, kultnog zagrebačkog kluba kojega generacije zbog zanimljivog programa posjećuju već gotovo pola stoljeća.

Rušenje Jabuke – Foto: Facebook

Iz GK Jabuka su tada poručili sljedeće:

“GRAD ZAGREB ŽELI ZATVORITI JABUKU, KLUB KOJI POSTOJI VEĆ 48 GODINA
Grad Zagreb je uz pomoć Bilić Erića pod okriljem noći provalio na terasu Jabuke
Dana 15.12.2016., u ranim jutarnjim satima, pod okriljem noći, djelatnici Bilić Erića provalili su na terasu Jabuke i zatvorili je, čime su je fizički odvojili od kluba i čime na nasilan način počinju pripreme za zatvaranje najstarijeg urbanog kluba ne samo u Zagrebu, već i šire na na ovim prostorima.
Terasa graniči sa školskom sportskom dvoranom za čije rušenje je Grad Zagreb, kao investitor sam sebi izdao građevinsku dozvolu. Nije nam jasno kako, obzirom da je cijelu građevinsku česticu na kojoj se nalazi i školska dvorana, Ministarstvo kulture RH zaštitilo kao kulturno dobro. Bitno je naglasiti da prostor u kojem se nalazi klub Jabuka nije u vlasništvu Grada Zagreba, oko čega se već godinu dana vodi sudski spor. Prema lokacijskoj dozvoli koju smo dobili na uvid, terasa kluba s kojim Zagreb živi već gotovo 49 godina predviđena je za parkiralište!

Radovi na rušenju sportske dvorane čiji zid se naslanja na Jabuku, počeli su prije 20ak dana, što smo prijavili Ministarstvu kulture i Građevinskoj inspekciji, ali očito bez uspjeha. Unazad sedam dana, dva puta je zbog pokušaja provale na terasu kluba zvana i policija.
Obzirom na navedeno, GSK Jabuka će podnijeti kaznene prijave protiv svih odgovornih koji sudjeluju u ovom barbarskom činu. To nije napad samo na imovinu, već i na tradicionalne kulturne vrijednosti Grada Zagreba i Republike Hrvatske.
Podsjećamo da su 1998. godine, tadašnje zagrebačke vlasti zatvorile klub, da bi nakon dobivenog upravnog spora 2001. godine klub ponovno dobio dopuštenje za rad, a osobno je na otvorenje došao tadašnji i sadašnji gradonačelnik Milan Bandić počastivši sve goste rundom pića. U međuvremenu se u zemljišnim knjigama ništa nije mijenjalo, osim što je cijela čestica proglašena kulturnim dobrom.”

No čini se, taj njihov apel nije polučio neke rezultate.

Rušenje Jabuke – Foto: Facebook

Reagirali su i u Hrvatskoj glazbenoj uniji te je Predsjedništvo HGU-a 16.12. 2016.  poslalo otvoreni apel Gradskoj Skupštini Grada Zagreba, svim zastupnicima i gradonačelniku Milanu Bandiću. Evo što su kazali (vidi Tris):

“Želimo obratiti vašu pozornost na neugodnu situaciju koja se dogodila rano ujutro 15.12.2016., na terasi Glazbenog Kluba Jabuka (Jabukovac 28). Naime, zaštitari tvrke Bilić-Erić, provalili su na terasu Jabuke i zatvorili je, čime su je fizički odvojili od kluba Jabuka, a čime na nasilan način počinju pripreme za zatvaranje najstarijeg urbanog kluba ne samo u Zagrebu, već i šire.
Kao Predsjedništvo HGU-a, apeliramo na vašu građansku savjest i molimo da reagirate i pomognete održati na životu klub koji već plodno i aktivno radi i djeluje na umjetničkoj sceni 48 godina. GK Jabuka prostor je od velike važnosti za kulturnu scenu Zagreba i Hrvatske – u njegovim prostorima i na terasi koja je sada “pod opsadom” zaštitarske tvrtke, nastupili su brojni istaknuti hrvatski glazbeni umjetnici, ostavivši time značajan pečat i trag u kulturnom životu.
Glazbena scena gradi se, raste i cvate upravo u glazbenim klubovima kao što je GK Jabuka. Vaša indiferentnost ili nedostatak zaštite istih građanima direktno daje do znanja da ne marite za kulturnom scenom i njezinim napredovanjem. Molimo vas da promptno reagirate i zaštitite prostor GK Jabuke, koliko god je to u vašoj ingerenciji ili moći. Pokažite svojim sugrađanima, ali i cijeloj Hrvatskoj, da je Grad Zagreb doista prijestolnica kulture, grad u kojem umjetnost ima istaknuto mjesto koje i zaslužuje.
U Zagrebu postoji već niz (sada već) bivših glazbenih prostora koji su zatvoreni, zbog čega pati cjelokupna umjetnička scena. Ne dopustite da i GK Jabuka ode u ropotarnicu prošlosti nego je zaštitite i pomognite da nastavi s uobičajenim radom, u njezinom punom kapacitetu.”

Na to je tada zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odvratio da je “Jabuka uvenula jer se vodi jako loše”.

Unatoč brojnim apelima javnosti, rušenje je nastavljeno, paralelno s kontinuiranim narušavanjem hrvatske kulturne, medijske i glazbene scene koje traje već godinama, pod prešutnim ili izravnim pokroviteljstvom političkih elita.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI