Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
EKOLOGIJA / GRAĐANI / PROSVJED
Prosvjed radi smrada s Karepovca: Splitska riva u podne

Prosvjed radi smrada s Karepovca:
Splitska riva u podne

Na splitskoj rivi se za sutra (subota , 17. veljače 2018.) u podne sprema prosvjed nazvan: Prosvjed zbog nestrucne sanacije Karepovca‎. Kako je već poznato, nedavno je započela tzv. sanacija splitskog odlagališta Karepovac, na kojega se smeće sa šireg splitskog područja bez ikakvog reda i sustava nehajno baca već 53 godine (vidi Tris: Karepovac u mom oku).

No tome je došao kraj: prekomjerni turistički razvoj Splita, neposobne i aljkave vlasti i stihijsko širenje naselja u okolici ograničili su daljnju upotrebu tog smetlišta. Tzv, sanacija, odnosno razgrtanje golemih brda smeća proizvelo je nesnosan smrad koji danima onemogućuje normalan život Splita i okolice. Osim toga, mnogi sumnjaju kako se prilikom ‘saniranja’ Kepovca oslobađaju štetni plinovi iako vlasti tvrde kako to nije tako. Neki upozoravaju i na opasnost  od eksplozije plinova koji se nalaze ispod slojeva smeća.

U svakom slučaju, Splićanima je došla na naplatu desetljetna bezglava vladavina garnitura vlasti koji godinama nisu učinili ništa kako bi unaprijedili kvalitetu života građana, niti su riješili najvažnije infrastrukturne probleme grada, među kojima je i zbrinjavanje otpada, opskrba pitkom vodom itd. Korumpirane vlasti kojima je cilj uglavnom zgrtanje vlastitog bogatstva na račun zajedničkih dobara,  klijentelistička mreža politički podobnih i najčešće nekompetentnih, nesposobnih i nestručnih rukovoditelja bitnih gradskih službi i institucija dovele su do srozavanja Splita, od kojega ga ne može spasiti niti nepametna turistička ekspanzija i sveopća turistifikacija užeg dijela grada. A upitno je i kako će turizam i smrad smeća ići zajedno…

– Razočaran nedostatkom komunikacije od vladajućih struktura i revoltiran zbog atmosfere straha i nepovjerenja koja nas sve guši i metaforički i fizički odlučio sam organizirati ovaj prosvjed! Pokrenimo se i izađimo na ulicu! Do kada ćemo stajati i gledati kako nas truju? Nas, našu djecu, naše roditelje, naše sugrađane?! Kada ćemo dobiti odgovore? Voda nije za piće nakon svake kiše, zrak nije za disat kad zapuše jugo?! Gdje nestaju Split, Solin, Kaštela kakvog svi volimo i poznajemo? Pokažimo vladajućim strukturama da nismo uspavana masa. Želimo jasnu i decidiranu komunikaciju od vladajućih struktura. Želimo nedvosmislene rezultate.Želimo čist zrak, čistu vodu, zdrav život za nas, našu djecu i sugrađane. Izađimo u Subotu i pokažimo zajedništvo i želju za boljim, zdravim gradom kakvog zaslužujemo i kakvog zahtijevamo! -kaže jedan od organizatora prosvjeda Veljko Popović. 

Karepovac

Kako se najavljuje, s prosvjeda će vlastima biti upućena četiri zahtjeva.

– Prvi je uvođenje dodatnih mjernih postaja sa svih strana svijeta koje će mjeriti sve plinove propisano Studijom utjecaja na okoliš, drugi je objava svih dokumenata vezanih uz sanaciju Karepovca na internetskim stranicama Grada, treći preuzimanje odgovornosti za netransparentnost, aljkavost i nebrigu od gradske vlasti ponajviše od strane gradskog Povjerenstva za praćenje provedbe sanacije te pokretanje neovisnog građanskog nadzora nad provedbom sanacije koji će uključiti neovisne znanstvenika, stručnjake i građane – kaže  Robert Pilipović u ime građanske inicijative Vrijeme je da narod kaže DOSTA.

Prosvjed prema najavama organizatora može potrajati od 12 do 15 sati, a nekoliko tisuća osoba je već pokazalo zanimanje za sudjelovanje na tom događaju.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI