Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
POLITIKA
Predstavljena online platforma za javno praćenje obrazovne reforme

Predstavljena online platforma za javno praćenje obrazovne reforme

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak predstavili su danas, na konferenciji za novinare, online platformu za javno i potpuno transparentno praćenje procesa obrazovne reforme.

Predsjednik HNS-a  je online platformu predstavio kao novosti na hrvatskoj političkoj sceni:
– Danas u politički prostor uvodimo novinu, jedan standard koji  nedostaje u politici i nadam se da će je slijediti i ostali politički akteri ali i javni sektor i ostala ministarstva. Od danas svi građani u Hrvatskoj na platformi na stranicama HNS-a mogu u realnom vremenu pratiti proces Ministarstva znanosti koji se odnosi na obrazovnu reformu. Točno će se vidjeti što je do sada obavljeno i kada, koji su procesi danas u tijeku, a koji su procesi i odluke pred nama. I u realnom svi mogu vidjeti kako se proces razvija i u kojim se rokovima dolazi do realizacije, rekao je Vrdoljak, te najavio kako će uslijediti  i online predstavljanje ostalih projekata Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva odnosno svih onih projekata koje provodi HNS.
Jedan od razloga za pokretanje online platforme, kako je istaknuo Vrdoljak, je i pružanje točnih informacija “a ne da se prostor važne reforme zagađuje poluinformacijama”.
Na online platformi o procesu obrazovne platforme , kako je istaknuto na predstavljanju, moći će se ostaviti i prijedlozi ili kritike.
Ministrica Blaženka Divjak je kazala kako joj je važno da sve što njeno ministarstvo radi bude transparentno, jasno i dostupno građanima:
– Da je interes za temu kurikularne reforme velik, pokazuje istraživanje koje je nedavno provedeno i prema kojem  više od 80 posto roditelja podupire uvođenje informatike kao obaveznog predmeta, a 73 posto ih podupire reformu, odnosno eksperimentalni program koji kreće od rujna ove godine. Nama je stoga važno da sve informacije budu dostupne kako bi o sve mogli razgovarati na temelju argumenata, rekla je Divjak.
Ministrica je najavila javni poziv školama koje žele sudjelovati u eksperimentalnom provođenju reforme od rujna, a sigurna je i da će biti dovoljno prijava kao i da neće biti nikakvih kašnjenja u procesu.
Što se tiče natječaja za voditelja i dvanaest članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme koji istječe danas u ponoć, ministrica je najavila kako će kompletni podatci svih koji su se prijavili na natječaj biti objavljeni sljedećeg tjedna:
-To je još jedan dokaz da želimo transparentan proces, zaključila je ministrica Divjak..
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI