Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
FILM / KULTURA
14. ZagrebDox: Dio festivalskog programa u Osijeku, Rijeci i Splitu

14. ZagrebDox:
Dio festivalskog programa u Osijeku, Rijeci i Splitu

Ovogodišnje, četrnaesto, izdanje ZagrebDox-a donosi 125 filmova u 8 dana i po prvi put dio programa prikazuje i izvan Zagreba.

Novost ovogodišnjeg izdanja ZagrebDox je što će se dio festivalskog programa prvi put prikazati izvan Zagreba, od 2. do 4. ožujka u Osijeku, Rijeci i Splitu. Publika će kroz program Dox u gostima moći pogledati filmove iz programa Zagrijavanje za ZagrebDox i to u Splitu svih šest filmova, a u Osijeku i Rijeci tri naslova s ovogodišnjeg festivala.
– Za nadolazeće festivalsko izdanje pregledali smo 1 386 filmova, a odabrali smo 125 naslova koji će biti prikazani u 14 programa. Ove godine ponovno smo pokrenuli program Zagrijavanje za ZagrebDox, koje će se održati od od 16. do 18. veljače u kinu Kaptol Boutique Cinema i uključiti šest filmova: tri istaknuta filma iz prošlogodišnjeg programa i tri naslova s nadolazećeg festivala, najavio je direktor festivala Nenad Puhovski.

Direktor ZagrebDox-a Nenad Puhovski/Foto:ZagrebDox

Dokumentarci koji se premijerno prikazuju na Zagrijavanju su dva naslova iz međunarodnog natjecateljskog programa: nagrađivana Ljudska rijeka (Human Flow) najpoznatijeg kineskog konceptualnog umjetnika i političkog aktivista Ai Weiweija – iznimno emotivno i moćno vizualno istraživanje globalne migrantske krize – i neobičan dokuanimirani film Liyana redateljskog dvojca Amande i Aarona Koopa. To je film o snazi i dalekosežnosti dječje mašte koji donosi priču petero siročadi iz Svazija, afričke države s najvećom stopom rasprostranjenosti HIV-a u svijetu. Treći film dio je programa Happy Dox, a riječ je o filmu Kedi turske redateljice Ceyde Torun, priči o stotini tisuća mačaka koje su neizostavni dio identiteta Istanbula.
Međunarodna konkurencija ove godine broji 21 dokumentarac, a za Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji natjecat će se 17 ostvarenja. Festival otvara film Preko svih granica (Over The Limit) poljske redateljice Marte Prus, koja preispituje okrutnost uspješnog ruskog sustava treniranja atletičarki i atletičara. Riječ je o intenzivnoj, nerijetko uznemirujućoj drami, svojevrsnoj dokumentarnoj verziji Crnog labuda koja prikazuje nezamislivu količinu fizičkog i mentalnog napora uloženog u pripreme za osvajanje olimpijskog odličja.
Regionalna konkurencija ove godine donosi 17 ostvarenja od kojih i dva domaća naslova: Dani ludila Damiana Nenadića i Josipa, volim te autorskog dvojca Jadranke Cicvarić Šiftar i Senada Zemunovića. Tri su dokumentarna filma u regionalnoj konkurenciji u kojima Hrvatska sudjeluje kao manjinski koproducent. Playing Men slovenskog autora Matjaža Ivanišina esejistički je dokumentarni film o mediteranskim muškarcima, koje promatra kroz njihove igre i odnose. Novi film srpskog redatelja Borisa Mitića Slatko od Ništa satirična je dokumentarna parabola u čijoj su realizaciji sudjelovala šezdeset i dva dokumentarista iz sedamdeset zemalja, pripovjedač je Iggy Pop, a glazbu potpisuje majstor kabarea Pascal Comelade i britanski bend The Tiger Lillies. U slučaju rata češkog autora Jana Geberta – koji će premijerno biti prikazan na nadolazećem Berlinaleu – govori o paravojnoj skupini koja u Slovačkoj uz prešutno odobravanje vlasti u svoje redove regrutira stotine tinejdžera. Potonja dva filma razvijala su se na platformi ZagrebDox Pro 2015. i 2016. godine.
Uz natjecateljski program, ZagrebDox standardno donosi i niz popularnih službenih programa: Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen Dox i ADU Dox. Posebni programi uključuju Restartovu školu dokumentarnog filma, odnosno presjek radova Restartova uspješnog edukativnog projekta u proteklih nekoliko godina i U fokusu: Nova Europa. Riječ je o izboru filmova iz zemalja istočne Europe koje su se nakon pada Berlinskog zida počele uključivati u EU, a dijele niz zajedničkih problema: od odnosa prema izbjeglicama preko dominantnih konzervativnih vrijednosti i načina shvaćanja demokracije i slobodnog tržišta.
Ove godine posjetitelji će moći vidjeti i opuse dvaju renomiranih autora. Retrospektive su posvećene francuskoj redateljici Claire Simon i domaćem dokumentaristu i snimatelju Borisu Poljaku, koji će na ovogodišnjem festivalu ujedno predsjedati međunarodnim žirijem.

Više o programu 14. ZagrebDoxa na njihovim službenim stranicama.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI