Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Banana u snijegu (ilustracija)

Oguli pa vladaj:
Nakon polarno-sibirskog vala – banana šok?

Banana u snijegu (ilustracija)

Hoće li, nakon što mediji prestanu izvještavati o grozomornom sibirskom valu polarne hladnoće po Hrvatskoj, ispaćeni hrvatski živalj sustići neki novi medijski šok? Lako moguće. Neće to možda biti poplave koje mnogi već spremno najavljuju za proljeće, nego svojevrsni – banana šok. Naime, kako javlja Večernji list, ‘cijene banana na europskom, pa i hrvatskom tržištu najviše su u posljednjem desetljeću.’

– Prema informacijama Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) Ministarstva poljoprivrede, veleprodajne su cijene banana u Hrvatskoj zadnjih nekoliko tjedana rasle i 46% u odnosu na isto razdoblje lanjske godine – ističe se.

Kilogram banana se u nas u nekim trgovinama prodaje za 12 do 14 kuna, dok stručnjaci najavljuju da bi im cijene i dalje mogle rasti – sve do 1. svibnja, upozorava se.

Zato je, pojašnjavaju stručnjaci za banane, kriva svojevrsna debananizacija svjetskih bananišta. Elementarne nepogode u Hondurasu, Gvatemali, Meksiku, Kostariku i Ekvadoru smanjile su urod banana, a u Hondurasu još i štrajkaju radnici na bananištima, odnosno plantažama banana tvrtke Chiquita. O lošim uvjetima rada u banana-poduzećima pjevao je još Harry Belafonte 1956. godine (evo je ispod).

 

Godišnje po glavi stanovnika pojedemo 12,5 kilograma banana. To znači da, sudeći po popisu stanovništva iz 2011. godine (4.284.889 nas ima) u jednoj godini pojedemo oko 53,5 milijuna kilograma banana (preciznije: 53.561.112,5 kg).

Godišnje ogulimo banana u vrijednosti oko 50 milijuna eura, kako procjenjuje Hrvatska gospodarska komora.

Neki analitičari stoga smatraju kako medijsko napumpavanje tzv. polarnog vala u Hrvatskoj zapravo nije skretanje pažnje stanovništva s problema u Agrokoru.

– Sve je u banani – zaključio je i bivši uhićeni hrvatski premijer I Sanader (HDZ).

Prije će biti kako to nema veze s izvanrednim Ramljakom i Dalićkom nego je posrijedi spin kodnog naziva oguli pa vladaj‘, a kojime se strašenjem nadnaravnom hladnoćom zapravo žele prikriti dramatična kretanja na banana-tržištu, drže.

 

Banana u snijegu (liustracija)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI