Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
IZDVOJENO
NP Krka: Otvorena pješačka staza Goriš-Torak

NP Krka:
Otvorena pješačka staza Goriš-Torak

Javna ustanova “Nacionalni park Krka” otvorila je danas novouređenu pješačku stazu Goriš-Torak.

Pješačka staza Goriš-Torak, u dužini od gotovo 3 kilometra, s vidikovcem u Krnićima Gornjim, ljepote Parka sada čini još dostupnijim, kazao je ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić.
– Pored iznimne prirodne ljepote i kulturnopovijesnih vrijednosti koje dolaze vidjeti posjetitelji iz cijelog svijeta, NP Krka idealno je pješačko-rekreacijsko područje, pogotovo za lokalno stanovništvo. Zato kontinuirano uređujemo poučno-pješačke staze na objema obalama Krke kako bi posjetiteljima omogućili aktivni odmor, sportsku rekreaciju ili kvalitetna obiteljsko druženje u prirodi.

Novu poučno-pješačku stazu danas su prvi isprobali nogometaši HNK Šibenik, odradivši trening u okruženju očuvane prirode.
-Ovo što smo vidjeli je prekrasno i jedinstveno. Ova staza je nama još jedna mogućnost više za treniranje i sigurno ćemo je koristiti za rekuperacijske treninge nakon utakmica, kazao je trener HNK Šibenik Borimir Perković.
Šetajući stazom Goriš -Torak, putem kojim je nekada lokalno stanovništvo išlo do svojih polja i vrtova, sada možete provesti aktivno jutro ili popodne, promatrajući na jednoj strani sutok Krke i Čikole, a na drugoj utvrdu Ključica do koje vodi kanjon Čikole. Sa vidikovca u Krnićima Gornjim pruža se prekrasan pogled na Torak, prirodni fenomen-vrelo u u obliku jezera. A sve to je na 20-ak minuta vožnje od Šibenika ili Drniša.
Kako je najavio ravnatelj Krešimir Šakić, NP Krka će nastaviti s ulaganjima kako bi prostor Parka učinio najvećom rekreativnom zonom:
– Ove dvije staze koje zaokružuju jednu cjelinu koštale su nas oko 1,2 milijuna kuna, a dio su šire priče koje ovaj prostor od Brnjice preko Goriša do Konjevrata predstavljaju kao prostor idealan kako za ljubitelje prirode tako i za ljubitelje aktivnog odmora. U konačnici nam je ideja pretvoriti Krku u najveću rekreativnu zonu u Hrvatskoj. Uskoro nam slijedi predstavljanje projekta biciklističkih staza, a  vrlo brzo ćemo predstaviti i još ovakvih šetnica. Vjerujem da će Krka za par godina zaista postati jedan lokacija koja će kroz cijelu godinu privlačiti različite grupe ljudi koje zanima aktivni odmor.

 

 

 

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI