Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
Dalija Orešković i Nataša Novaković/Izvor:N1 televizija

Nova ljevica:
Rušenje institucija koje rade svoj posao u režiji HDZ-a

Dalija Orešković i Nataša Novaković/Izvor:N1 televizija

Nova ljevica poziva sve oporbene parlamentarne stranke, kao i zastupnike manjina i organizacije civilnog društva da traže ponavljanje natječaja za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i da onemoguće da interesi krupnog kapitala i tzv. političkih elita zavladaju i tom institucijom.

Nakon što u Saboru nije izabrana predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jer nijedna kandidatkinja, dosadašnja predsjednica Dalija Orešković te kandidatkinja HDZ-a Nataša Novaković, nije dobila potrebni broj glasova, sve su glasniji zahtjevi da se taj natječaj ponovi pogotovo nakon što je Dalija Orešković odlučila povući svoju kandidaturu jer nema potporu u parlamentu.
Na ponavljanje natječaja poziva i Nova ljevica koja ističe kako je Povjerenstvo za sukob interesa do sada temeljito, hrabro i nezavisno radilo svoj posao, otkrivajući i dokazujući javnosti nezakonita djelovanja pojedinaca u vrhu vlasti:
“Povjerenstvo kojem je na čelu bila Dalija Orešković uspjelo je riješiti neke od ključnih slučajeva sukoba interesa kao što je bio slučaj Tomislava Karamarka i njegovog sukoba interesa u slučaju INA-MOL, pokrenulo je postupak protiv Zdravka Marića zbog sukoba interesa u slučaju Agrokor, donijelo odluku o kažnjavanju ministrice Martine Dalić zbog propuštanja navođenja bonusa svog supruga zaposlenog u INA-i itd.
Usprkos evidentno predanom i neovisnom radu ovog Povjerenstva pod vodstvom Dalije Orešković ili upravo zbog toga, HDZ je odlučio ne podržati reizbor dosadašnje predsjednice Povjerenstva, već su kao svoju kandidatkinju izabrali Natašu Novaković, dosadašnju djelatnicu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).
Djelatnica HUP-a svakako je puno bolji izbor za HDZ jer se većina važnih slučajeva Povjerenstva bavi dokazivanjem povezanosti državnih dužnosnika sa privatnim sektorom, pa će osoba koja dolazi iz udruženja koje financiraju privatne tvrtke – sigurno puno blagonaklonije gledati na različite povezane privatne interese svojih dosadašnjih članova i visoke politike i onda kada to ide na štetu javnog interesa”, stoji u priopćenju Nove ljevice.
Nova ljevica upozorava i kako  je Nataša Novaković logičan izbor HDZ-a jer je po njihovom sudu kao kandidatkinja i sama u sukobu interesa, a ako bude izabrana – neće moći neovisno i nepristrano odlučivati.
“Kako će Nataša Novaković gledati na slučaj povezanosti Zdravka Marića i Agrokora, kada joj je bivši šef Damir Kuštrak sa pozicije predsjednika HUP-a otišao u upravu Agrokora i kasnije u njegov Nadzorni odbor i jedan je od uhićenih na početku afere Agrokor, dok Ivica Todorić ima status počasnog predsjednika HUP-a u mirovanju. Osoba koja je godinama radila u instituciji koja lobira za interese svojih članova kod najviših državnih dužnosnika – ne može osigurati nezavisnost institucije Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Pitamo se opravdano, može li osoba iz institucije koja je zastupala interese Agrokora često na štetu malih poduzetnika, odlučivati o najvažnijim slučajevima sukoba interesa ministara upletenih u aferu Agrokor”, ističu iz Nove ljevice.
Nova ljevica ocjenjuje opravdanim povlačenje kandidature dosadašnje predsjednice Povjerenstva Dalije Orešković,  jer je” postalo evidentno da se kroz izbor nove predsjednice zapravo radi na rušenju institucije koju je Orešković gradila sa svojim kolegama godinama”.
No poruka koja se potezima HDZ-a odašilje neovisnim institucijama i građanima puno je opasnija od sudbine samog Povjerenstva, smatraju u Novoj ljevici, jer ako institucije odluče raditi svoj posao i u tome uspijevaju, političari će vrlo brzo naći načina da ih unište ili ukinu.
Ista sudbina događa se i drugim neovisnim institucijama, dodaju iz Nove ljevice: -Sjećamo se političke smjene Pravobraniteljice za djecu, napada na Pučku pravobraniteljicu, potpuno uništavanje neovisnosti i javnosti rada HRT-a, te kompromitiranje i povećanje netransparentnosti Sveučilišta u Zagrebu od strane aktualnog rektora Borasa. Vladajuća garnitura uz to preuzima i upravljanje Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva kako bi dokinula sredstva onim organizacijama koje su se godinama borile za uspostavu neovisnih institucija.
Upozoravaju na opasnost da se time krug zatvara: “Niti će biti institucija niti medija niti organizacija civilnog društva da upozoravaju na korupciju, sukobe interesa i druge nezakonitosti u djelovanju političkih elita. Prostor za pljačku i uništavanje javnih dobara i interesa otvara se time – zna se za koga. Takva država, zarobljena u privatne interese, više ne može biti u službi građana i „bježanija“ iz Hrvatske nastavit će se!”, stoji u priopćenju Nove ljevice koja poziva sve oporbene parlamentarne stranke, kao i zastupnike manjina i organizacije civilnog društva da se javno založe protiv ovakvog uništavanja neovisnih institucija, posebno Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, da traže ponavljanje natječaja i onemoguće da interesi krupnog kapitala i tzv. političkih elita zavladaju i ovom institucijom.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI