Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
POLITIKA
Nova ljevica: Prijepori oko Jasenovca ukazuju na nedosljednost  hrvatske Vlade

Nova ljevica:
Prijepori oko Jasenovca ukazuju na nedosljednost hrvatske Vlade

Stranka Nova ljevica osvrnula se na “diplomatski rat”  između Hrvatske i Srbije zbog izložbe o Jasenovcu koju je Srbija 25. siječnja organizirala u sjedištu UN-a.

Kako stoji u priopćenju Nove ljevice prijepori između hrvatske Vlade i čelnih ljudi Republike Srbije, u povodu izložbe o Jasenovcu koja se pod pokroviteljstvom Republike Srbije otvorila na Dan sjećanja na žrtve holokausta u New Yorku, još jednom su ukazali na cinizam i nedosljednost hrvatske Vlade:
” Iako postoji nekoliko problema vezanih uz ovo pitanje, što se hrvatske Vlade tiče, oni proizlaze iz ponašanja vladajućih koji na Republiku Hrvatsku, čini se, gledaju kao na kao sljednicu NDH.Valja neprestano ponavljati da je Republika Hrvatska pravna sljednica Socijalističke Republike Hrvatske, što konkretno znači da današnja Vlada predstavlja one koji su oslobodili zemlju od ustaškog režima i borili se protiv onih koji su utemeljili logor smrti u Jasenovcu.
Umjesto da se Vlada poziva na antifašističku partizansku tradiciju, a Republika Hrvatska racionalno i pošteno komemorira užase Drugog svjetskog rata, a time i čuva sjećanje na žrtve holokausta, ona svojim ponašanjem čini sve da se od te tradicije odvoji. Tako premijer Plenković, više od 70 godina po okončanju rata, osniva Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, kao da nije posve jasno kakva je bila ideologija i praksa ustaškog režima i da ustaškom pozdravu nije mjesto u javnom prostoru, a posebno u Jasenovcu.
Neovisno o zločinu počinjenom od strane partizanskih snaga koncem rata, kao i o nedemokratskom karakteru socijalističkog režima, svakoj dobronamjernoj i racionalnoj osobi jasno je da se te dvije stvari ne mogu svesti na zajednički nazivnik ‘o dvama totalitarizmima’.
Zbog ovakvog kalkulantskog odnosa spram prošlosti i današnjim baštinicima ustaških ideja, zvuči licemjerno kada Vlada upućuje zamjerke na izložbu o Jasenovcu zbog pretjerano uvećanog broja žrtava Jasenovca, jer je odavno ozbiljnom znanstvenom metodologijom utvrđeno da se broj žrtava Jasenovca kreće oko 90 tisuća.
Kritike izložbe o Jasenovcu zvuče neuvjerljivo i stoga što dolaze od Vlade koja dopušta, a država financira, djelovanje Društva za trostruki logor Jasenovac, čiji rad se svodi na potpuni historiografski falsifikat i negaciju činjenice da je u Jasenovcu uopće postojao ustaški logor smrti. Vlada je u pravu kada Srbiju proziva za rehabilitaciju Draže Mihailovića i četničkog pokreta. No i u tome nije uvjerljiva jer i sama ima otvorene rehabilitatore ustaštva u vladajućoj većini, tzv. ‘domovinska vojska’ godinama dobiva državne mirovine, dodjeljuje pokroviteljstvo obilježavanju Bleiburške žrtve pred spomenikom koji ih obilježava ‘hrvatskom vojskom’, umjesto tragičnim žrtvama politike NDH.
Zbog sveopćeg porasta neoustaštva u zemlji na koji Vlada ne reagira, već dvije godine srpska i židovska zajednica, kao i Savez antifašista i Antifašistička liga ne sudjeluju u službenom obilježavanju proboja iz Jasenovca.
Nova ljevica stoga poziva Vladu da se počne ponašati kao sljednica antifašističkog pokreta, uspostavi jasan odnos prema povijesnom nasljeđu i osigura nultu toleranciju za bilo kakvu rehabilitaciju ustaškog režima i njegove ideologije.”
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI