Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda nominirana za Nobelovu nagradu za mir

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda nominirana za Nobelovu nagradu za mir

Ugledna mirotvorka iz Beograda, Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo (FHP) koji se 25 godina bori za prava žrtava ratnih zločina, protiv etničkog čišćenja i pomahnitalog nacionalizma na prostorima bivše Jugoslavije, nominirana je za Nobelovu nagradu za mir u 2018. Nominirali su je predsjednik Helsinške komisije u SAD-u kongresmen Roger Wicker i član Doma za vanjske poslove američkog Kongresa Eliot Engel.

U obrazloženju nominacije, koju objavljuje američka Komisija za sigurnost i suradnju u Europi, tzv. Helsinška komisija,  navodi se da je Nataša Kandić ratne 1992. u Beogradu osnovala Fond za kumanitarno pravo koji je dokumentirao teška kršenja ljudskih prava u ratovima koji su se vodili 90-ih na prostorima bivše Jugoslavije. U Srbiji,  sredini koja je sustavno negirala zločine rata i etničko čišćenje, ili o tome šutjela kao da je se ne tiče, ukazivati na to i dizati glas protiv agresije i zločina, odbacujući mržnju koja ih je poticala, bila je iznimna hrabrost. Fond koji je Kandić vodila, zaslužan je i za popis žrtava stradalih u ratu na Kosovu 1999.
Pred beogradskim sudom zastupala je obitelji žrtava na suđenju za zločine počinjene na Ovčari, zbog čega je od bivšeg predsjednika RH Stipe Mesića 2006. odlikovana ordenom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske. Ova je beogradska mirotvorka i predvodnica REKOM-a, Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o stradalima u ratovima 90-ih na području ex-Yu. U Srbiji je bila stigmatizirana zbog antisrpske politike, a svijet se njezinom antiratnom angažmanu klanjao. Dobitnica je brojnih međunarodnih priznanja- od nagrade Human Rights Watch-a 1993., do priznanja koje joj je odao američki tjednik Time 2003. svrstavajući je među 36 europskih heroina.
Nataša Kandiće je 2005. proglašena i počasnom građankom Sarajeva zbog njezinog javnog zagovaranja da se sankcioniraju svi koji su odgovorni za genocid u Srebrenici.
Kako stoji u obrazloženju ove, besumnje snažne, nominacije, Kandić ostaje inspiracija za nove generacije mladih ljudi koji danas vode Fond za humanitarno pravo, i ” teško je zamisliti da ijedna osoba i organizacija na Zapadnom Balkanu više zaslužuje Nobelovu nagradu za mir od Nataše Kandić i FHP-a… “

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI