Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Karepovac/Foto TRIS/G. Šimac

Na Karepovac dolaze stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zaštite okoliša

Karepovac/Foto TRIS/G. Šimac

Izjava ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZZJZ) u Splitu dr. Jasne Ninčević kako ne želi biti odgovorna za zdravlje ljudi jer se ne zna što se udiše s Karepovca i je li to opasno, zazvonila je na uzbunu i nakon sve učestalijih reagiranja građana konačno potaknula splitske vlasti na konkretne poteze. Na Karepovac dolaze stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zaštite okoliša.

-Neću preuzeti odgovornost za zdravlje ljudi, jer ne znamo što smo udahnuli, to nitko ne može sa sigurnošću reći. Svi tvrde da je sve sukladno aktualnom projektu, ali činjenica je da ne postoji studija utjecaja na okoliš izrađena nakon 2000. godine, izjavila dr. Jasna Ninčević za “Slobodnu Dalmaciju”.
Ninčević, kaže, ne dovodi u pitanje rezultate mjerenja koja se trenutno provode, ali nije sigurna da se mjeri sve što se treba mjeriti. Njen istup u javnosti nije mogao proći bez reakcije splitskih vlasti koje su pokušale neutralizirate njene izjave tvrdeći da se na Karepovcu ništa novog nije dogodilo :
– Da nije bilo današnje izjave na odlagalištu se ništa novo ne bi dogodilo, svi parametri koji se mjere i koji su dostupni javnosti nisu promijenjeni. Promijenio se jedino naslov u novinama, izjavio je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara koji je ustvrdio kako su izjave dr. Ninčević politički motivirane.
No Oparinoj ocjeni kako se zapravo radi o “buri u čaši vode” u prilog ne ide činjenica kako je dr. Ninčević još prošlog tjedna na više adresa poslala dopis zbog nepodnošljivih uvjeta življenja kojima su zbog sanacije Karepovca izloženi građani, ali i mogućih ugroza na njihovo zdravlje.
– U dva navrata sam Ministarstvu zaštite okoliša zbog uznemirenosti građana i medija poslala nekoliko pitanja tražeći odgovore koje nikada nisam dobila. Pitala sam ih može li se samo na osnovu mjerenja sumporovodika, amonijaka i lebdećih čestica procjenjivati kvaliteta zraka prilikom sanacije Karepovca. Nikada nisam dobila odgovor ni na pitanje postoji li opasnost od drugih toksičnih spojeva koji se mogu pojaviti u zraku, ali i u vodi, te tlu, te koje bi trebalo pratiti prilikom sanacije deponija izjavila je dr. Ninčević za Hinu. Istaknula je i kako je od Grada Splita zatražila da poduzme sve kako bi građani imali pravo na zdrav život i čist okoliš, primjenu svih mjera zaštite od potencijalnih toksina i neugodnih mirisa koji se apsolutno ne smiju osjećati u zraku.
– Ako grad to nije u stanju osigurati, preporučila sam zaustavljanje sanacije Karepovca dok se ne osiguraju mjere zaštite, tvrdi dr. Ninčević.

Karepovac/Foto TRIS/G. Šimac

Hitni sastanak zbog Karepovca ipak bi trebao dati odgovor na pitanja koje muče Splićane: Kako se provodi sanacija Karepovca i je li zrak koji udišu štetan.
– Zatražiti ćemo od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva okoliša i njegovih inspekcija da hitno dođu u Split i izvijeste javnost o stanju na Karepovcu.  Kada smo otvarali radove na sanaciji rekli smo da će biti neugodnih mirisa i ja zahvaljujem građanima na strpljenju. Mi ćemo odraditi ono što treba do kraja oslanjajući se na stručne odluke. Ali niti jednog trenutka nećemo zaboraviti ono što je naš obaveza: interes javnosti i zdravlje naših građana, zaključio je  gradonačelnik Opara.
Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno i potpredsjednica Gradskog vijeća Splita, nakon medijskog istupa ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo tražila je zaustavljanje sanacije Karepovca dok se svi  njeni navodi ne razjasne.
-Ona predstavlja jednu stručnu instituciju koja je odgovorna za zdravlje građana. Kad neko takav dovodi u sumnju cijeli projekt sanacije Karepovca, naša je dužnost da reagiramo i da dođemo sa čistim i transparentnim podacima i umirimo javnost, kazala je Puljak te dodala kako sanacija Karepovca, za sada, ide dalje.
– Na sastanku je dogovoreno da zatražimo da nadležne institucije što prije dođu u Split, a nakon toga ćemo odlučiti hoće li se sanacija Karepovca nastaviti, kazala je Puljak.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI