Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
POLITIKA
Može li Sveučilište bolje od ovog?

Može li Sveučilište bolje od ovog?

Uzaludni su bili apeli medijskih redakcija i ministrice obrazovanja da se omogući javno praćenje procesa izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu odnosno današnje predstavljanje programa dvojice kandidata, sadašnjeg rektora Damira Boras i profesora Damira Bakića s PMF-a.

Na zahtjev 17 medijskih reakcija i HND-a da se dopusti ulazak novinara na današnju sjednicu Senata, rektor Damir Boras se nije očitovao ali je jasno pokazao da javnost nema što tražiti na današnjoj sjednici Senata jer su novinari zaustavljeni već na ulazu u zgradu rektorata. Da se sjednica Senata otvori za javnost apelirala je i ministrica obrazovanja no javno i transparentno Damiru Borasu danas očito nije bilo na dnevnom redu. Za razliku od njega drugi kandidat za rektora Sveučilišta u Zagrebu, Damir Bakić priželjkivao je “javni” izbor:
 – Kao kandidat i kao član Senata, vjerujem da bi otvaranje sjednica bilo na korist i javnosti i Sveučilištu, izjavio je Bakić.
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas je osudilo zabranu ulaska novinarima na sjednicu Senata i ponovo zatražilo da se novinarima omogući neometano izvještavanje sa sjednice koja će se održati 23. veljače, a na kojoj će se tajnim glasanjem birati rektor Sveučilišta u Zagrebu.
Nije se čuditi kako je aktualni rektor Sveučilišta Damir Boras, i danas htio izbjeći medije jer nisu ga “štedjeli” u posljednje vrijeme, ali to ima zahvaliti nizu svojih postupaka. Najsvježije su prozivke Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja “da pod krinkom autonomije, želi zabraniti nadzor države nad zakonitošću rada i financijama sveučilišta koja pretvara u privatna zabavišta”.
Sindikat je reagirao na rektorovu ustavnu tužbu kojom traži privremenu obustavu triju pokrenutih upravnih nadzora nad Sveučilištem u Zagrebu i ukidanje zakonskih odredbi koje definiraju postupak upravnog nadzora Ministarstva znanosti i obrazovanja nad zakonitošću rada i općih akata sveučilišta.
Ne treba zaboraviti ni podignutu, pa povučenu tužbu, protiv potpredsjednika Studentskog zbora na Hrvatskim studijima Luku Kovača. On je 2. studenoga izjavio Hini, komentirajući provalu u prostorije Studentskog zbora i studentskih udruga na Hrvatskim studijima, kako ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali postoji mogućnost da se iza toga skriva pritisak Uprave studija na studentske udruge. Nakon te izjave Sveučilište je, zastupano po rektoru Damiru Borasu, podnijelo je tužbu  tražeći  od svog studenta 20 tisuća kuna odštete za nanošenje štete ugledu Sveučilišta. Još je tu cijeli niz Borasovih postupaka i upitnih odluka koje su izašle na svjetlo dana i izazvale sve glasnije protivljenje takvom vođenju Sveučilišta.

Uoči izbora za novog rektora prosvjed

Da Sveučilište u Zagrebu  može i mora bolje, poručuju i studenti koji uoči sjednice Senata na kojoj će se birati novi rektor, organiziraju prosvjed “Sveučilište mora bolje!”. Iako nemaju pravo glasa na izborima za rektora pozivaju na prosvjed kako bi pokazali da ne žele da Sveučilištem “još četiri godine vlada korupcija i klijentelizam” te da Sveučilište “ne pripada šačici moćnika koji ga koriste za svoje privatne interese, nego da ono pripada svima nama”.
“Dana 23. veljače Senat će izabrati novog rektora Sveučilišta u Zagrebu. U tim izborima pravo glasa nemaju ni građani niti većina profesora i studenata Sveučilišta, iako ih se oni itekako tiču. Tog će dana nekoliko desetaka senatora odabrati smjer kojim će se Sveučilište kretati iduće četiri godine; smjer koji može značiti ili poboljšanje kvalitete Sveučilišta ili njegovo daljnje propadanje.
U državi koju svakodnevno izjedaju korupcijske i klijentelističke afere, sukobi interesa i opća netransparentnost, takvo stanje stvari odražava se i u visokom obrazovanju. U četverogodišnjem mandatu sadašnjeg rektora Damira Borasa nagledali smo se i naslušali takvih afera: od represije nad studentima, nelegalnog postavljanja poslušnika u tijela odlučivanja na Sveučilištu, netransparentnog trošenja javnog novca na tužbe ne samo protiv medija koji su se usudili kritizirati njegove postupke, već i protiv vlastitog studenta, do dodjeljivanja financijskih sredstava podobnima i ucjenjivanja radnim mjestima – sve je to rezultiralo apsolutnim srozavanjem ugleda Sveučilišta u Zagrebu. Kakav je to rektor koji dopušta otpuštanje profesora koji se usude progovoriti o plagijatima visokih državnih dužnosnika? Kakav je to rektor koji tuži vlastite studente? Kakav je to rektor koji bez ikakve kontrole troši javna novčana sredstva da bi osigurao vlastitu poziciju moći? Kakav je to rektor koji svoje nezakonite postupke opravdava autonomijom Sveučilišta istom onom autonomijom koja bi trebala biti primjer demokratskog upravljanja i odlučivanja u društvu?”, stoji u pozivu Sveučilišne platforme kao organizatora prosvjeda koji će se održati 22.veljače na Trgu Republike Hrvatske u 17 sati.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI