Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Šibeniku: Ima novca za sve šibenske projekte!?

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Šibeniku:
Ima novca za sve šibenske projekte!?

Ministar mora, prometa i infrastrukture danas je, tijekom radnog posjeta Šibeniku, najavio nastavak financijske potpore projektu Vrnaža, ali i potporu ministarstva rekonstrukciji rive u Docu, izgradnji putničkog terminala, ulaganjima u infrastrukturu Luke Šibenik, izgradnji čvorova Rokići i Njivice…

Ministar Oleg Butković rado je viđen gost u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji pogotovu kada, baš kao i danas, daje punu podršku projektima koji “traže” novac iz državnog proračuna. Butković je danas u pratnji Šibensko-kninskog župana Gorana Pauka i gradonačelnika Šibenika Željka Burića prvo obišao radove na izgradnji komunalne luke Vrnaža čiju je izgradnju Ministarstvo do sad financiralo sa 15 milijuna kuna.
U Vrnaži je pri kraju druga faza radova, a ministarstvo će nastaviti financirati taj projekt, kazao je Butković:
– Projekt Vrnaža ide svojim kontinuitetom i ove godine će Ministarsto sigurno, kao i do sad, pratiti taj projekt. To je jedan od najbolje osmišljenih projekata danas u Hrvatskoj gdje lokano stanovništvo na jednom mjestu dobija komunalni vez,a znate da je usvim gradovima uz more problem sa domaćim komunalnim vezovima.

“Zeleno svjetlo” ministarstva dobio je i projekt izgradnje putničkog terminala na gatu Vrulje, a pomoć se očekuje i za nužna ulaganja u Luku Šibenik, kazao je nakon radnog sastanka s ministrom župan Goran Pauk.
– Za izgradnju putničkog terminala sada je osigurano 2 milijuna eura, a danas smo dogovorili da se krene sa realizacijom projekta krajem ove godine i da će Ministarstvo naći način kako osigurati dodatnih 2 milijuna eura. Imamo zeleno svjetlo od strane Ministarstva da, možda čak i u ovoj godini, osigura oko 2 milijuna kuna za najnužnije radove u osnovni dio infrastrukture Luke Šibenik.
U loše pristupne ceste i infrastrukturu uvjerio se danas ministar Butković u obilasku te priznao kako je Luka Šibenik do sada bila zanemarena od strane države:
-Određeni dio infrastrukture je u lošem stanju budući da država , to treba reći, do sada nije, u odnosu na druge lučke uprave ulagala značajna sredstva. Mi ćemo i za pristupne ceste i za operativni dio obale, koji je u lošem stanju, iznaći sredstva tako i da taj dio pokrenemo konačno s mrtve točke.
Ministar je danas obišao i Dolac  u kojem se uz izgradnju komunalne lučice planira i rekonstrukcija rive kako bi se spriječilo plavljenje.
– Povijesni dio grada ne može više ovako izgledati, u ministarstvu postoje sredstva za županijske luke i naša vrata su otvorena za financiranje ovakvih projekata. Ove godine ćemo ukupno utrošiti oko 60 milijuna kuna za takve projekte, povećavamo sredstva iz godine u godinu i čim projekti budu gotovi i kandidirani nema razloga da ne dobiju zeleno svjetlo i pomoć ministarstva , najavio je Butković.
Što se tiče cestovnih projekata na području Grada Šibenika, Butković je najavio kako se već iduće godine može krenuti u izgradnju čvorova Rokići i Njivice:
-Nakon što smo uspješno završili čvor Meterize ostaju nam još čvorovi Njivice i Rokići koji su ključni problemi u gradu Šibeniku je se u ljetnim mjesecima stvaraju velike gužve. Danas su u Hrvatskim cestama otvorene ponude za čvor Njivice, a dali smo si rok da do kraja ove godine treba izraditi svu dokumentaciju za jedan i drugi projekt i dobiti građevinske dozvole kako bismo ih mogli staviti u Plan Hrvatskih cesta za 2019. godinu i započeti izgradnju.

Vodička obilaznica po standardima, ali se u prometno opremanje i postavljanje signalizacije ulaže 3,5 milijuna kuna!

Ministar Butković nije mogao izbjeći pitanje novinara o vodičkoj obilaznici na kojoj su česte prometne nesreće, a na čiju se nesigurnost upozorava već od njenog otvaranja za promet.
– Nakon što su se dogodile prometne nesreće na vodičkoj obilaznici ja sam formirao radnu grupu koja je radila reviziju čitavog projekta i eventualnih dodatnih sigurnosnih mjera. Hrvatske ceste su u svoj plan za ovu godinu stavile određene dodatne mjere i intervencije  na vodičkoj obilaznici, kazao je Butković pa lopticu prebacio na predstavnika Hrvatskih cesta.
Iako je  povjerenstvo zaključio kako je vodička obilaznica izvedena sukladno svim zakonskim propisima i standardima, Hrvatske ceste će uložiti 3,5 milijuna kuna kako bi se povećala sigurnost na toj prometnici, kazao je član Uprave “Hrvatskih cesta” Nikša Konjevod, koji je u Šibeniku bio u pratnji ministra Butkovića:
– Uprava “Hrvatskih cesta” se ipak odlučila naručiti projektnu dokumentaciju unapređenja prometne opreme i signalizacije na vodičkoj obilaznici. Projekt je dovršen i mi smo za ovu godinu stavili u plan izvođenje tih radova. Planiramo postaviti zaštitnu ogradu i dodatnu vertikalnu signalizaciju odnosno svjetlosno promjenljivu signalizaciju koja će dodatno upozoravati vozače na nailazak na križanja, kazao je Konjevod najavljujući kako će ti radovi biti gotovi do početka turističke sezone.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI