Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
IZDVOJENO / KULTURA / POLITIKA
Marko Torjanac, redatelj, glumac i zastupnik zagrebačke GS: Skupština je pljunula na kulturu i umjetnike ovog Grada!

Marko Torjanac, redatelj, glumac i zastupnik zagrebačke GS:
Skupština je pljunula na kulturu i umjetnike ovog Grada!

Marko Torjanac, istaknuti kazališni redatelj i glumac,  voditelj neovisnog kazališta Planet art, a k tome i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u koju je izabran s Nezavisne liste Sandre Švaljek, napisao je na svom FB profilu više nego zanimljivu objavu. Kratak rezime sa zadnje sjednice Skupštine koji se odnosi na problematiziranje nekih pitanja i prijedloga iz kulture. Kakav je odnos Grada, odnosno njegove vladajuće klike, prema kulturi, Torjanac je sažeo u početnoj rečenici: “… Gradska skupština Grada Zagreba danas je pljunula na kulturu i umjetnike ovoga Grada. “

Zašto je Torjanac tako ogorčen sasvim je razvidno iz njegove objave koju prenosimo u cjelosti.

Prvo su zastupnici većine za 50 godina ‘Stiskih vjezbi’ kao nagradu protagonistima i autorima ovog – jednog od najvećih dosega hrvatske kulture u cijeloj povijesti – odobrili sveukupno 10.000 kn, iako je predloženo po 50.000 kn za g. Kvrgića i gđu. Margitić te po 25.000 kn za g. Maroevica i g. Radića (tj. njegove pravne sljednike.)

Mogli su taj iznos, ako smatraju da je bio prevelik, smanjiti, ali svesti ga na 10.000 kn za svo cetvero umjetnika koji su zlatnim slovima upisani u povijest hrvatske kulture je – ponižavajuće.

Apelirao sam da Skupština ne prihvati taj prijedlog i da radije ne dodijele nista nego ovako ponižavajuću nagradu.

Samo informacije i omjera radi: Skupština Grada Zagreba dodijelila je Festivalu klapa u Omišu 145.000 kn, a nagradu u visini 10.000 kn dobio je iz sredstava Skupštine, medu ostalima, npr. Bruno Simlesa (nemam nista protiv čovjeka, dapače, ali neusporediv je sa Stilskim vjezbama).

Zlatko Hasanbegovic je bio i protiv tih 10.000 kn smatrajući da financijsku nagradu autori i protagonisti Stilskih vjezbi ne trebaju dobiti i lažući da tim sredstvima ja namjeravam pokriti produkcijske troškove iako je u aplikaciji jasno napisano da se radi o sredstvima za nagrade sto i cijeli Odbor i Skupština zna i sto je jasno napisano u aplikaciji. Dapače, tražio sam da se nagrade isplate direktno na račune umjetnicima i da uopce ne idu preko Planet Arta.

Uz to me je, naravno, proglasio nesposobnim, lošim producentom, nevažnim za trajanje ‘Stilskih vjezbi’, bla, bla… uglavnom, sve sto mu je palo na pamet kako bi mogao obezvrijediti moj rad. Svakim svojim stavom i svim lazima koje je plasirao pokazao je kako nema pojma o kulturi, postignućima, radu i poslovanju u području kulture, pa čak ni o pisanju aplikacija.

Problem je u tome sto je takav podlac ili neznalica (ili i jedno i drugo) bio Ministar kulture, sto danas sjedi u Kazališnom vijecu HNK, a danas zapravo upravlja ovim gradom.

Skupština je, na koncu, ipak potvrdila tu sramotnu nagradu koju cu ja, kao predlagatelj, naravno, odbiti.

U napadima je Hasanbegovicu sekundirao predsjednik Skupštine Mikulic, jer je bio direktno prozvan kao presjednik Odbora za priznanja. On je, naime, ‘autor’ ovog sramotnog prijedloga od 10.000 kn.

Sljedeca pljuska kulturi i umjetnicima ovoga Grada je neizglasavanja ravnatelja ZKM-a kojega je izabralo Kazališno vijeće, instanca koja pretpostavlja struku politici.
Bilo je izjava, opet od Hasanbegovica, da su umjetnici ispranog mozga i sličnih.
Cijela paleta ponižavanja i lažnih informacija i podataka koje smo mi, zastupnici iz opozicije, razotkrili, no do istine je ovoj većini, blago rečeno, malo stalo. Istina kod njih ne igra bas nikakvu ulogu.

Dakle, Skupština Grada Zagreba danas je pljunula na umjetnike ovoga grada i pokazala što misli o njima i kakvo im je mjesto namijenila u društvu.
Porazno. Dno. Mozda Hrvatska zaista ne zaslužuje nikakavu kulturu.

A možda, naprosto, zaslužuje upravo to što ima…

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI