Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
EKOLOGIJA / VODA
Štuka u ustima ima 700 zuba

Grabežljivac u rijeci Krki:
Proždrljiva štuka se uklanja ‘na struju’

Štuka u ustima ima 700 zuba

Danas, 3. veljače 2018. u 12 sati na Ćorića jezeru/Brljanskom jezeru i sutra, u nedjelju, 4. veljače u 11 sati na obali kod manastira Krka,  okupiti će se tridesetak ovlaštenih ribolovaca u okviru ciljanog izlova štuke (Esox Lucius), strane invazivne vrste, kako javljaju iz Nacionalnog parka Krka.

Zašto će se u nacionalnom parku tamaniti ribe? Zato što tamo ne pripadaju, te ugrožavaju sve ostale autohtone riječne organizme, pojašnjavaju. Štuke će se uklanjati ‘na struju’, reklo bi se jednostavnim riječima.

– Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ predvidjela je u svom Godišnjem programu zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka „Krka“ za 2018., u sklopu aktivnosti zaštite i očuvanja biljnih i životinjskih svojti, izlov štuke iz rijeke Krke. Slijedom toga, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donijelo je Rješenje kojim se projektnom partneru, tvrtki BIOTA j.d.o.o. i voditelju projekta dr. sc. Dušanu Jeliću dopušta korištenje elektroagregata kao neselektivne metode hvatanja riba na području vodotokova u Nacionalnom parku „Krka“ u okviru ciljanog izlova štuke – ističu u NP Krka. 

Štuka je u Krku unesena iz dunavskog slijeva i kao predator predstavlja opasnost za autohtone ribe. U rijeci Krki obitava 30 vrsta riba, među kojima je čak deset endema, što je svrstava u prirodne spomenike najviše kategorije. Izraziti endemi su glavatica i zlousta, a brojnošću prevladavaju ilirski klen i potočna pastrva. Posebnost Nacionalnog parka „Krka“ su i dva stenoendema, endemi usko lokalizirani na manja područja, visovačka pastrva i visovački glavočić te je njihovo očuvanje od iznimne važnosti, zbog čega je JU „NP Krka“ i pokrenula projekt uklanjanja štuke.

Izlov štuke ribolovnim alatima i elektroagregatom započet će 3. veljače 2018. na području Ćorića jezera/ Brljanskog jezera (uzvodno i nizvodno od ceste) i nastaviti se 4. veljače na području manastira Krka. Sudjelovat će članovi športsko-rekreacijskog društva Krka Knin, djelatnici Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP), BIOTA j.d.o.o., Hrvatskog instituta za biološku raznolikost  i djelatnici Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, dok će čuvari prirode nadgledati cijeli proces.

Stručno mišljenje je dala i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP), koja navodi kako radnje koje se provode u cilju uklanjanja štuke neće negativno utjecati na populacije strogo zaštićenih riba. U Rješenju se još navodi da uhvaćene strogo zaštićene vrste riba treba vratiti neozlijeđene natrag u vodotok, dok strane i/ili invazivne vrste treba ukloniti. Upravo zato koristit će se elektroagregat koji samo omamljuje ribu i čija je primjena inače u vezi sa znanstveno-istraživačkim radom u ribarstvu.

Štuka je veliki je grabežljivac, a karakterizira je izduženo tijelo koje završava kljunom nalik pačjem, ali se u njezinim ustima nalazi oko 700 zubiju, kako ju se opisuje.   U pravilu, štuka napada samo bolesne, ranjene i spore ribe, ali kad se ukaže prilika, baca se i na žabe i glodavce. A kad je gladna, bacit će se i na veće kopnene organizme, kako  navode neki izvještaji.

Štuka u ustima ima 700 zuba

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI