Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
PRIJENOS
U Lapidariju sjede Zoran Franičević, Sven Semenčić i Davor Slamnig- foto: Goran Pavelić Pipo

Galerija:
“Polet” je kriv za sve

U Lapidariju sjede Zoran Franičević, Sven Semenčić i Davor Slamnig- foto: Goran Pavelić Pipo

S portala XXZ prenosimo tekst Goran Pavelić Pipo: Omladinsko glasilo koje je rušilo kanone – Galerija: “Polet” je kriv za sve, a u kojoj možete prenaći galeriju fotografa Gorana Paveliće Pipe:

Sjećanje na glasilo Saveza socijalističke omladine Hrvatske, tjednik “Polet”, danas je valjda aktualnije nego ikad ranije; način na koji se pisalo o politici, rocku, fotografiji, stripu, novom valu; način na koji se intervjuiralo; slobodan jezik koji se koristio u tekstovima, uz revolucionarni design i crno-bijele fotografije koje su proslavile “Polet”… oblikovali su neponovljivu novinarsku revoluciju čiji sadržaj 40 ljeta kasnije izgleda izazovniji, moderniji i inteligentniji nego bilo šta od današnjih poremećenih medija. Kad se 1978. “Polet” počeo tiskati u tada iznimno suvremenoj Vjesnikovoj tiskari, a ne više u staroj Borbinoj u Preradovićevoj ulici – to se osobito odrazilo na fotografije, koje su od tada puno bolje reproducirane (ali samo crno–bijele).

Zahvaljujući “Poletu” koji je s lakoćom dostizao nakladu od 150.000 primjeraka, stvoren je zagrebački novi val; prvi intervjui Azre i Kazališta upravo su objavljeni u “Poletu” čiji je renome lansiran u prestižne visine, jer su u njemu radili i surađivali ne samo hrvatski, već i najbolji novinari s čitavog SFRJ-prostora.

Među mnogima koji su svojim radovima obeležili vreme “Poleta” su, recimo, Zoran Franičević, Denis Kuljiš, Sven Semenčić, Rene Bakalović, Hido Biščević, Veljko Barbieri, Vladimir Cvitan, Slavenka Drakulić, Predrag Figenwald, Vlatko Fras, Ivica Grčar, Darko Hudelist, Mirko Ilić, Željko Ivanjek, Dejan Jović, Željko Krušelj, Pero Kvesić, Nenad Polimac, Petar Luković, Miodrag Šajatović, Srđan Španović, Tomislav Wruss, Vjekoslav Boban, Željko Žutelija, Andrija Zelmanović, Šime Strikoman, Goran Pavelić – Pipo, Ivan Posavec, Dražen Kalenić, Milisav Vesović, Gradimir Aleksić Grada…

Zahvaljujući čuvaru photo-prošlosti, Goranu Paveliću, u prilici smo da se vratimo u 1978. godinu  kad je uzlet “Poleta” već bio neupitan; mnogi sa ovih starih fotografija još uvijek su na nekom od novinarskih poslova, neki su od medija digli ruke, ali svi zajedno jesu bili i ostali jezgro jednog od najboljih tjednika koji je ikad imala SFRJ! Da se zna i da se pamti! Makar zbog slavnog slogana: “Polet je kriv za sve!”.

Goran Trbuljak – foto: Goran Pavelić Pipo

Sven Semenčić – foto: Goran Pavelić Pipo

Poletovci u Otočcu ob Krki – foto: Goran Pavelić Pipo

Snježana i Gordana na nekom tulumu – foto: Goran Pavelić Pipo

Denis Kuljiš (desno) – foto: Goran Pavelić Pipo

Rene Bakalović – foto: Goran Pavelić Pipo

Zoran Franičević s djevojokom (kojoj zaboravih ime) – foto: Goran Pavelić Pipo

Sven Semenčić – foto: Goran Pavelić Pipo

Nino Pavić – foto: Goran Pavelić Pipo

Trbuljak žonglira – foto: Goran Pavelić Pipo

Jelena, Vlatko Fras i Denis Kuljiš – foto: Goran Pavelić Pipo

U Lapidariju sjede Zoran Franičević, Sven Semenčić i Davor Slamnig – foto: Goran Pavelić Pipo

Danilo Dučak (fotograf) i Ivan Doroghy (grafički) – foto: Goran Pavelić Pipo
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI