Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
VODA
Foto: Pixabay

Europska komisija odlučila promovirati vodu iz slavine

Foto: Pixabay

Europska komisija odlučila je promovirati vodu iz slavine i zakonskim prijedlozima poticati članice EU da pitku vodu učine dostupnijom svim građanima.

Europska komisija predložila je izmjene europskog zakonodavstva kako bi se poboljšala kvaliteta pitke vode i njena dostupnost. U novoj Direktivi o kvaliteti vode za piće Europska komisija između ostalog traži da se poboljša pristup pitkoj vodi za sve građane odnosno da se voda iz slavine može popiti na gradskim ulicama i u javnim ustanovama.
U prijedlogu izmjena Direktive o kvaliteti vode navode se mjere koje bi trebale poboljšati pristup vodi namijenjenoj za piće i promovirati njezinu upotrebu. Tako se predlaže instaliranje vanjske i unutarnje opreme za besplatan pristup vodi na javnim prostorima, pokretanje javnih kampanja kako bi se građane informiralo o kvaliteti takve vode, poticanje javnih zgrada da omoguće pristup tekućoj pitkoj vodi, kao i poticanje restorana, kantina i drugih ugostiteljskih objekata da besplatno toče vodu svojim gostima.

Osim toga pristup pitkoj vodi mora se poboljšati posebno za ranjive i marginalizirane skupine u društvu, koje trenutno imaju otežan pristup vodi za piće.
Izmjene direktive o kvaliteti vode potaknute su i europskom građanskom inicijativom “Right2Water” (pravo na vodu) koja je 2003. godine prikupila 1,6 milijuna potpisa za bolji pristupa sigurnoj vodi za piće.
Novi će prijedlozi, nadaju se čelnici EK , motivirati ljude da više koriste vodu iz slavine:
“Ovim se prijedlogom olakšava prijelaz na kružno gospodarstvo pomažući državama članicama da upravljaju vodom za piće na resursno učinkovit način. Time se podrazumijeva smanjenje potrošnje energije i nepotrebnog gubitka vode. Zahvaljujući povećanoj transparentnosti time će se osnažiti i potrošači te će ih se potaknuti na održivije odluke, primjerice na uporabu vode iz slavine, izjavio je potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen.
Većina ljudi u EU ima pristup vrlo kvalitetnoj pitkoj vodi, no EK želi  i dodatno osigurati da se takva kvaliteta održi pa se tako uvode i nove tvari na popis kriterija za određivanje sigurnosti vode (kao što su legionela i klorat), a predlaže se i bolje informiranje građana o kvaliteti vode za piće čime će se potaknuti povjerenje u vodu iz slavine. Poticanjem korištenja vode iz slavine u javnim prostorima EK očekuje i smanjenje potrošnje vode u bocama, a to će ” kućanstvima u Europi pomoći da uštede više od 600 milijuna eura godišnje”, ali i smanjiti problem velike količine plastičnog otpada koje zagađuje okoliš.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI